Aanslagen 22 maart - een chronologische terugblik

Een jaar na de aanslagen op 22 maart staat ons land nog eens uitvoerig stil bij de aanslagen. Een chronologische terugblik op de aanpak van de hulpverleners en de nasleep van de crisis.

------------------------

8 maart 2017 

Bijna een jaar na de aanslagen van 22 maart 2016 verliet het laatste slachtoffer (op 15 februari) het ziekenhuis. Dat valt af te leiden uit de gegevens van minister De Block.

Het laatste slachtoffer heeft op 15 februari 2017 het ziekenhuis verlaten. Er verblijven wel nog een paar mensen in een revalidatiecentrum. Mogelijk kunnen ook nog slachtoffers opnieuw worden opgenomen, als er bijvoorbeeld een prothese moet geplaatst worden.

Dit alles valt op te maken uit de cijfers waarover het ministerie van Volksgezondheid van Maggie De Block (Open Vld) vandaag beschikt.

Meteen na de aanslagen zijn de slachtoffers naar 28 verschillende ziekenhuizen gebracht. Na de meest dringende verzorging zijn er nog 26 ziekenhuizen extra die slachtoffers verzorgd hebben. In totaal kwamen er slachtoffers in 54 ziekenhuizen terecht.

Volksgezondheid noteerde in totaal 940 ligdagen op intensieve zorg, 690 ligdagen in brandwondencentra en 2.431 ligdagen op normale ziekenhuisafdelingen. De slachtoffers hadden 23 verschillende nationaliteiten. Er gebeurden medische repatriëringen naar 5 landen (VS 7, Frankrijk 2, Duitsland 1, Colombia 1 en Israël 1)

Daarnaast bevonden er zich op Zaventem 2.450 passagiers die niet gewond waren en die niet konden vertrekken. Zij werden opgevangen in de sporthal van Zaventem, de kazerne van Peutie en in de evenementenhal Brabanthal Leuven. Van 3.167 andere passagiers werd het vliegtuig richting Zaventem na de aanslagen afgeleid en zij werden opgevangen in Oostende en Charleroi. Zij kregen opvang en informatie over de personen die hen stonden op te wachten in Zaventem.

Het Crisiscentrum opende het noodnummer 1771 voor de aanslagen. Er liepen 17.000 oproepen op dat nummer binnen. 2.400 van die oproepen zijn opgevolgd door de FOD Volksgezondheid, omdat psychosociale hulp nodig was.

Er werden op de dag van de aanslagen 14 medische urgentieteams ingezet met 9 MUG-voertuigen, 92 ziekenwagens, 10 snelle interventieteams Rode Kruis, helikopters van Brugge en Bras-sur-Lienne waren stand-by en 3 heli's van Defensie hebben secundair vervoer van patiënten gedaan (van ziekenhuis van aankomst naar tweede meer gespecialiseerd ziekenhuis).

--------------------------------

18 juli 2016

6 slachtoffers verblijven nog altijd in het ziekenhuis door de aanslagen in Brussel.

Na de aanslagen van 22 maart op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek verblijven op dit moment nog zes slachtoffers in Belgische ziekenhuizen. Dat meldt het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Geen van de zes overblijvende gehospitaliseerde slachtoffers verblijft op de afdeling Intensieve Zorg.


(17/6) Bijna drie maanden na de aanslagen in het Brusselse metrostation Maalbeek en de luchthaven van Zaventem, verblijven nog steeds twaalf slachtoffers in het ziekenhuis. Dat deelde de overheid mee. Ze verlieten allen wel de intensive care.

De gewonden zijn verspreid over Vlaamse, Waalse en Brusselse ziekenhuizen. Vijf slachtoffers verblijven in het revalidatiecentrum Pellenberg. Vele slachtoffers verblijven in een brandwondencentrum.


(20/5) 18 slachtoffers verblijven nog altijd in het ziekenhuis door de aanslagen in Brussel.

Op vrijdag 20 mei 2016, bijna twee maanden na de aanslagen van 22 maart op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek in Brussel, verblijven nog altijd 18 slachtoffers in een Belgisch ziekenhuis.

4 patiënten verblijven nog op intensieve zorg. Twee van hen worden behandeld in gespecialiseerde brandwondencentra. De slachtoffers krijgen verzorging in 9 Belgische ziekenhuissites. De lange duur van deze hospitalisaties komt door de ernst en de specifieke kenmerken van de verwondingen.


(29/4) Op vrijdag 29 april 2016 worden nog steeds 31 slachtoffers verzorgd in 12 verschillende Belgische ziekenhuis na de aanslagen van 22 maart op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek te Brussel.

17 patiënten verblijven nog op intensieve zorg. 11 van hen worden op dit moment nog altijd verzorgd in gespecialiseerde brandwondencentra.


(22/4) Precies één maand na de aanslagen van 22 maart 2016 in het Brusselse metrostation Maalbeek en in de luchthaven van Zaventem komt er onder meer een statuut van nationale erkenning voor slachtoffers van terreurdaden. 
 
Op initiatief van de premier keurde de ministerraad vandaag een pakket maatregelen goed van minister van Justitie Koen Geens, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block en minister van Defensie Steven Vandeput om Belgische slachtoffers van terreurdaden zo goed mogelijk te ondersteunen. Daarmee willen ze duidelijkheid scheppen voor de slachtoffers van de dramatische gebeurtenissen van 22 maart 2016. Alle departementen bundelen hun krachten om deze mensen optimaal bij te staan.
 
Er werd een uniek aanspreekpunt opgericht in de schoot van het Slachtofferfonds bij de FOD Justitie. De verschillende betrokken diensten stellen hiervoor volgende middelen ter beschikking:

  • de FOD Justitie stelt twee medewerkers ter beschikking voor de coördinatie en aansturing;
  • de FOD Sociale Zekerheid, DG War, stelt twee medewerkers ter beschikking om proactief telefonisch contact te leggen met de slachtoffers en hun nabestaanden;
  • het Instituut voor Veteranen Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Oud-strijders en oorlogsslachtoffers (IV-NIOOO) stelt sociaal assistenten ter beschikking om de slachtoffers en hun nabestaanden proactief op te sporen op het terrein en individueel te begeleiden naar de ondersteunende dienstverlening die de regering op poten zet.

Het uniek loket is bereikbaar op het unieke telefoonnummer 0471 12 31 24 en via het e-mailadres terrorvictims@just.fgov.be.
 
Statuut nationale erkenning
Onder leiding van de ministers van Sociale Zaken en van Defensie is een statuut van nationale erkenning uitgewerkt. Dit statuut is vergelijkbaar met dat van de oorlogsslachtoffers en garandeert noodhulp aan Belgische slachtoffers van terreurdaden. Afhankelijk van het geval kunnen ze rekenen op:

  • een gegarandeerd pensioen;
  • de levenslange en volledige terugbetaling van medische kosten (fysieke en psychisch) die het gevolg zijn van de aanslagen;
  • een slachtofferkaart die hen bepaalde voordelen biedt.

Via het Slachtofferfonds kunnen de slachtoffers en hun nabestaanden, in afwachting van een statuut van nationale erkenning, ook aanspraak maken op financiële noodhulp. De wet van 1985 zal aangepast worden en zal van toepassing zijn op de reeds ingediende verzoekschriften:

  • het maximumplafond voor noodhulp (financiële hulp nog voor het vooronderzoek en de gerechtelijke procedure zijn afgelopen) wordt opgetrokken van 15.000 naar 30.000 euro;
  • het maximumplafond voor hoofdhulp (tegemoetkoming voor de geleden schade) wordt opgetrokken van 62.000 naar 125.000 euro;
  • dit geldt voor zowel de fysieke als psychisch menselijke schade.

 

Via een uitvoeringsbesluit zullen bepaalde voorwaarden versoepeld worden:

  • er is geen vonnis door de rechter nodig om aanspraak op hulp te maken in geval van terreurdaden;
  • landgenoten die het slachtoffer worden van terreurdaden in een land buiten België waar geen regeling bestaat voor dit soort gebeurtenissen, kunnen eveneens hulp krijgen van het Slachtofferfonds. Deze regeling treedt in werking met terugwerkende kracht. Hierdoor zouden bijv. Belgische slachtoffers van de aanslag in Sousse in Tunesië ook een verzoek tot ondersteuning kunnen indienen;
  • het dossier dient ten laatste 3 jaar na de feiten ingediend zijn.

 

Het Slachtofferfonds wordt gevraagd om een forfaitair voorschot van 5.000 euro toe te kennen aan de gehospitaliseerde slachtoffers (voor de hospitalisatiekosten) en aan de naasten van de overleden slachtoffers (voor de begrafeniskosten) op eenvoudige aanvraag, zonder voorlegging van facturen. Alle slachtoffers die een aanvraag indienen, kunnen rekenen op financiële hulp die ook hun morele schade dekt.

 
39 slachtoffers nog in Belgisch ziekenhuis
 
Op vrijdag 22 april 2016 verblijven nog 39 slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016 op 17 verschillende Belgische ziekenhuissites. 20 van de gehospitaliseerde patiënten liggen nog op intensieve zorgen, waarvan 13 in een gespecialiseerd brandwondencentrum.

 


(24/3) Diverse  ziekenhuizen - vooral in Brussel en Vlaams-Brabant - schakelden hun MASH plan in na de aanslagen op Zaventem en het metrostation Maalbeek. Niet-dringende opnames werden uitgesteld, net als consultaties.

Een niet-exhaustief overzicht. De meeste gewonden van Brussels Airport zijn eerst naar Neder-over-Heembeek en het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel gebracht. Daar werden ze over de andere ziekenhuizen verdeeld.'

Kolonel Guy Borgers, directeur van het directeur van het Militair Hospitaal, licht toe: "We kregen gisteren een 100-tal gewonden binnen. In de kerstvakantie hielden we nog een oefening voor grote rampen gehouden. Eerst kregen we de mensen binnen van een zogenaamde 'wilde evacuatie'. Zij kwamen met taxi's aan. Daarna kwamen de ambulances met de zwaargewonden. Ook een bus met lichtgewonden arriveerde. Achttien gewondden overnachtten in Neder-Over-Heembeek, vijf op intensieve zorg. Seakings van Koksijde werden mee ingeschakeld voor het transport van gewonden naar andere ziekenhuizen. Gisteravond stonden er 27 ziekenhuizen in voor de verzorging van de slachtoffers."

Het UZ Gasthuisberg staat in voor 19 slachtoffers, vooral patiënten van wie de toestand nog steeds kritiek is. "Zodra het rampenplan werd afgekondigd, aciveerden we ons crisisplan. Geplande operaties werden uitgesteld als ze niet dringend waren om chirurgen, verpleegkundigen en de operatiezalen vrij te maken", aldus algemeen directeur en arts Marc Decramer. Een verpleegvleugel met 26 bedden voor onvoorziene omstandigheden kwam nu van pas. In totaal werd een 40-tal bedden vrijgemaakt, onder meer op intensieve zorg.

Gisterenmiddag had het nabijgelegen AZ Jan Portaels in totaal al 27 slachtoffers opgevangen: 20 via de regulatie via het Provinciaal Rampenplan, 7 met eigen middelen. Het ging om:

  • 3 U1 (zeer zwaar gewond)
  • 5 U2 (zwaargewond)
  • 19 U3 (lichtgewond)

Van deze patiënten werden er:

  •  3 getransfereerd naar andere ziekenhuizen na uitgebreide en dringende chirurgie in AZJP
  • 9 gehospitaliseerd
  • 15 na verzorging ontslagen uit het ziekenhuis

Vandaag zijn er nog vijf slachtoffers in het ziekenhuis. Niemand in levensgevaar, niemand op IZ, maar wel allemaal zwaargewonden.

Op intensieve zorg maakte het UZ Brussel onmiddellijk plaats vrij voor slachtofferopvang na de aanslagen. Spoedarts Gerlant Van Berlaer: "We staan in voor acht zwaargewonden. Onze consultaties werden op een laag pitje gezet. Verder proberen we zo goed en zo kwaad als het kan gewoon verder te werken. Voor de familieleden van de slachtoffers zetten we een crisiscel op poten voor psychologische opvang. Verder kunnen ze ook terecht op het algemene nummer 1771."

Het ZNA nam via Stuivenberg 16 slachtoffers op. Een overzicht gisteravond:  

  • 1 patiënt bevindt zich na operatie in kritieke toestand in intensieve zorg in ZNA Stuivenberg
  • 4 patiënten zijn opgenomen in het brandwondencentrum  ZNA Stuivenberg
  • 1 patiënt is na operatie opgenomen in een chirurgische afdeling ZNA Stuivenberg
  • 1 patiënt met een oogletsel werd voor een chirurgische ingreep naar ZNA Middelheim overgebracht naar de gespecialiseerde Oogkliniek
  • 1 patiënt werd vanuit Neder-over-Heembeek naar ZNA Middelheim getransfereerd
  • 1 patiënt met lichte verwondingen bood zichzelf aan in ZNA Middelheim.
  • 1 patiënt bood zichzelf aan in ZNA Stuivenberg.
  • 2 slachtoffers zijn met lichte verwondingen na zorg in ZNA Stuivenberg ontslagen
  • 1 persoon bleek de partner te zijn van een gehospitaliseerde patiënt, doch niet zelf gewond.

In de loop van gisternamiddag werden in ZNA Stuivenberg nog 3 patiënten verwacht met brand- en andere wonden die de eerste zorg kregen in Mechelen. Nachthospitalen van de acute ziekenhuizen van ZNA (Middelheim, Stuivenberg en Jan Palfijn) werden 's nachts vrijgehouden mochten nieuwe incidenten zich voordoen.

Het UZA kreeg als gespecialiseerd ziekenhuis vooral te maken met mensen die kampten met gehoortrauma's of tinnitus als gevolg van de krachtige explosies na de aanslagen. In verband daarmee zijn 28 mensen in behandeling.

Het Erasmus ziekenhuis nam 14 gewonden voor zijn rekening van wie acht zwaargewonden van niveau 1 (hoogste niveau: afgerukte ledematen, belangrijke kwetsuren). Verder drie slachtoffers van niveau 2 et drie van niveau 3 (shock, shock te wijten aan kracht van de explosie). "Het gaat om slachtoffers van alle leeftijden", aldus het ziekenhuis. Het ziekenhuis gaat verder met zijn consultaties maar sloot zijn ingangen behalve de noodingang. "We vragen de bezoekers om hun bagage en grote zakken in de koffer van hun wagen te laten.Sint-Jan - in het centrum van Brussel - trok zijn alarmniveau op en mobiliseerde alle middelen om de slachtoffers zo goed mogelijk op te vangen en te verzorgen. Alle consultaties werden tot nader order afgelast.

Het UZ Saint-Luc, vlakbij de luchthaven van Zaventem, activeerde zijn MASH-plan al erg vroeg dinsdagochtend. Het waakzaamheidsniveau werd verscherpt. Tal van ziekenwagens werden naar de luchthaven gestuurd.

Het Sint-Pietersziekenhuis annuleerde eveneens alle consultaties en riep op via Facebook om bloed te geven, maar alleen O negatief. Na een tijd werd deze oproep afgeblazen, het Rode Kruis centraliseert alles.

Weer buiten Brussel: zes slachtoffers van de aanslag liggen in het OLV Ziekenhuis Aalst, niemand is in levensgevaar, twee zjn er zwaargewond. Dat was de stand van zaken gisterennamiddag. Ook het ASZ Aalst ving twee slachtoffers op.

Sint-Maria Halle maakte plaats voor drie slachtoffers.

Imelda Mechelen ontfermde zich over drie gewonden, van wie een in levensgevaar.

AZ Sint-Maarten Mechelen Duffel organiseerde zich om uiteindelijk vier patiënten op te vangen. “Er werd personeel opgeroepen en intern geschoven met heel wat mensen”, verklaart dokter Erwin Schroyens, medisch directeur. “Er werden ook twee operatiekamers vrijgehouden, waardoor andere operaties geannuleerd werden. Onze mug vertrok richting een carpoolparking aan de A12, stand-by om meteen naar Brussel te kunnen vertrekken.” Eén patiënt overleed bijna onmiddellijk na zijn aankomst in het ziekenhuis.

Tot ver buiten Brussel en Brabant stonden ziekenhuizen paraat. Zo ving ook Sint-Trudo (Sint-Truiden) een gewonde door de aanslag op en Jessa Hasselt stond stand-by.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.