AZ Zeno Blankenberge munt uit in ziekenhuishygiëne

Op campus Blankenberge van het AZ Zeno (Knokke) werd onlangs een dag aan de ziekenhuishygiëne besteed. De campus blijft overigens onder de gemiddelde infectiegraad van Belgische ziekenhuizen.

Samen met een pneumoloog (Dr. Luc Vanmaele), een dermatoloog (Dr. Evert Vermander), gastro-enterologen (drs. Koen Van Dycke en Sofie Sleeckx), de apotheker-bioloog André Trouvé alsook de preventie- en infectieadviseurs Mevr. Carine Vanvynckt en dhr Gunther Vander Vaet werd een uitgebreid programma samengesteld waarin de verschillende aspecten van ziekenhuishygiëne aan bod kwamen. De opleiding stond open voor een brede doelgroep aan zorgverleners, maar ook aan mantelzorgers en medewerkers.

Een eerste thema was gewijd aan screening, ook in de thuiszorg. Want patiënten kunnen dragers zijn van bijvoorbeeld MRSA die door varkens verspreid worden. Niet vergeten dat in de omringende gebieden rond Blankenberge er nogal altijd landbouwers actief zijn. 

André Trouvé: "In Blankenberge hebben we vaak met oudere patiënten te doen die ofwel van een woon- en zorgcentrum komen of die via de huisarts opgenomen worden – bijvoorbeeld voor een knieprothese - en die een bepaalde bacterie dragen. Wij verwittigen dan de huisarts om als het mogelijk is die patiënt in zijn omgeving te decontamineren. Maar het gebeurt altijd via de huisarts die de richtlijnen van ons heeft gekregen. Na de decolonisatie wordt de patiënt ter controle terug gescreend."

"Een WZC wordt soms een klein ziekenhuis waar wij maatregelen laten nemen en/of  de patiënt laten isoleren. Maar wij mogen natuurlijk niet te ver gaan want een WZC is nog altijd geen ziekenhuis."

Update van TBC, scabies en gastro-enteritis

Vanzelfsprekend wordt het personeel op de hoogte gebracht van risico's inzake ziekenhuisbacteriën.

André Trouvé: "Wij screenen alle patiënten van bepaalde risicogroepen. Die risicogroepen worden door o.a. het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) bepaald. En we isoleren dan diegenen die dragers zijn van MRSA, ESBL, CPE of nog andere resistente bacteriën. Maar tegelijk wordt ook bij het personeel van ons ziekenhuis gehamerd op het belang van een goede handhygiëne. Zo kan de bacterie zich niet verspreiden."

Op die dag van de ziekenhuishygiene werd ook een update van TBC, scabies en gastro-enteritis aan het personeel gegeven. De apotheker-bioloog geeft nog mee dat de infectiegraad van het AZ Zeno onder de gemiddelde cijfers van het land zit. "Dankzij actieve en passieve surveillance."

Frans De Kuyssche

André Trouvé: (foto)"Wij geven zoveel mogelijk informatie aan ons personeel."

 

 

 

 

 

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.