"Dit land is minder gezond na drie jaar regering-Michel", zegt Groen

"Het beleid van de regering-Michel maakt ziek". Dat concludeert Ecolo-Groen in een balans over drie jaar beleid van de centrumrechtse regering. De groenen roepen de regering op bij de lopende begrotingsonderhandelingen verder te gaan dan een compromis tussen vier partijen. De voorstellen die ondertussen naar buiten sijpelen, stellen de fractie echter niet optimistisch.

"Wij zijn geen begrotingsfetisjisten. Er valt veel te zeggen voor een begrotingstekort, indien daar veel investeringen en zuurstof voor de economie tegenover staan", zegt fractieleider Kristof Calvo. Alleen, aldus Calvo, staan de netto publieke investeringen in ons land al jaren op een bijzonder laag pitje en zakt ons land weg op het vlak van innovatie. "Het is een begroting à la Mathot, met besparingen à la Thatcher, de oma van premier Michel".

Premier Charles Michel wijst graag naar de stijgende werkgelegenheid in ons land. Ecolo-Groen erkent dat positieve punt, maar maakt meteen belangrijke bedenkingen. Zo is de werkzaamheidsgraad nog een pak verwijderd van de 73,2 procent die ons land tegen 2020 zou moeten halen. Bovendien zijn de banen die er bijkwamen, vooral tijdelijke jobs.

De groenen hameren ook op de tendens die zich achter die statistiek afspeelt. "Het aantal leefloners is spectaculair gestegen. We zitten aan bijna 140.000 mensen, als optelsom van de maatregelen van de regeringen Di Rupo en Michel", weet Calvo. "En de cijfers voor ziekteverzuim en invaliditeit swingen de pan uit, terwijl het armoederisico stijgt". Nog volgens de groenen zijn er sinds de start van de regering-Michel 30.000 personen met achterstallige kredietkaartschulden bijgekomen.

De fractie wijst - uiteraard - ook op de milieuprestaties van de regering. "Ons land is op weg om de doelstellingen op het vlak van hernieuwbare energie te missen. Het effect-Marghem", noemt Calvo dat. "Bovendien is België één van de zes landen in Europa die jaar na jaar hun doelstellingen rond luchtvervuiling niet realiseren. Daar staan 2.300 doden per jaar tegenover als gevolg van beleidskeuzes".

Groen en Ecolo roepen de regering daarom op de komende dagen en weken een omslag te maken. "Maar in de maatregelen die naar buiten komen, zien we dat de vier partijen de harde lijn willen doortrekken", vindt Calvo. Uiteraard lanceren de groenen een oproep richting CD&V om werk te maken van fiscale rechtvaardigheid en dus een meerwaardebelasting. "De belastingen in België zijn relatief hoog, maar het zijn vooral foute belastingen. Ze zijn onvoldoende gericht op vermogens en op groene maatregelen".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.