KB 78 - quo vadis?

In de nieuwste editie van het tijdschrift voor huisartsen van AZ Delta legt specialist Diego Fornaciari bevattelijk uit welke riching het uitgaat met KB 78: de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen.

Het bewuste KB wordt onderverdeeld in twee afzonderlijke wetten.

  • De kaderwet inzake de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen: algemene principes omtrent de bevoegdheid van de gezondheidszorgbeoefenaar om de gezondheidszorg uit te oefenen. 
  • De tweede wet is de wet inzake de kwaliteitsvolle praktijkvoering van de gezondheidszorg. Doel: een kader van kwaliteitsregels creëren.

Bekwaamheid?

Nu ligt de nadruk op de bevoegdheid om een bepaald beroep uit te oefenen, maar dat betekent nog niet dat iemand feitelijk bekwaam is. Dat laatste is niet gemakkelijk in regelgeving te vatten. Er wordt daarom gekozen om een generiek beroeps- en competentieprofiel uit te werken, met een opsomming van een aantal bekwaamheden voor ‘de gezondheidszorgbeoefenaar’.

Gezondheidsinspecteurs krijgen dan de bevoegdheid om in bij klachten concreet te onderzoeken of iemand nog steeds aan de voorwaarden voor de uitoefening van het beroep voldoet. Hierbij zal de gezondheidsinspecteur niet enkel de fysieke of psychische bekwaamheid controleren, maar ook de competentie,  om de handelingen waartoe iemand zich bekwaam acht uit te voeren. Laten we hopen dat die gezondheidsinspecteurs daarvoor bekwaam genoeg zijn...

De gezondheidsinspecteur krijgt ook de bevoegdheid te controleren of de beroepsgroepgerelateerde kwaliteitsnormen worden nageleefd. De inspecteur zal hierover rapporteren aan een nieuw op te richten ‘Raad voor kwaliteitsvolle praktijkvoering in de gezondheidszorg’.

Bevoegdheden

Er wordt afgestapt van de negatieve wijze waarop de bevoegdheden van de gezondheidszorgberoepen worden omschreven. Voor verpleegkundigen bijvoorbeeld worden de handelingen vastgelegd in limitatieve lijsten. In de nieuwe wetgeving zullen de verschillende gezondheidszorgberoepen op een dynamische, open en positieve wijze omschreven worden. 

Er zal een lijst opgesteld worden van medische handelingen die niet kunnen worden toevertrouwd aan niet-artsen, dit in tegenstelling tot de huidige limitatieve lijst van toevertrouwde handelingen. De principes van het ‘staand order’ zullen eveneens worden uitgebreid.

Een takenpakket van handelingen wordt toevertrouwd aan een gezondheidszorgbeoefenaar. Meer nog, mogelijk aan het (multidisciplinair) team. Dit team zal dan zelf bepalen wie welk aspect van het behandelplan voor zijn rekening neemt.

Inzagerecht patiënt

Er wordt aangekondigd dat er een rechtstreeks inzagerecht komt  voor de patiënt in het elektronisch patiëntendossier, zonder enige inmenging van de beroepsbeoefenaar.

Schoonheidsfoutje

Een bevattelijk overzicht met misschien één schoonheidsfoutje waaraan we onszelf in het verleden ook al bezondigden: de illustratie laat een arts zien die een jas draagt met lange mouwen, sinds enige tijd in strijd met de hygiënevoorschriften.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.