Terugbetaling hartklepbehandeling via netwerk

In Leuven stelden UZ Leuven en UCL de eerste netwerkvorming tussen Belgische ziekenhuizen voor. Er bestaan inmiddels zes dergelijke netwerken. Ze kunnen rekenen op een terugbetaling van de mitraclipingreep bij patiënten met een lekkende hartklep, voor wie een operatie een te groot risico vormt. 

De recent ingestelde terugbetalingsregeling voor de alternatieve ingreep is een eerste voorbeeld van de geplande hervorming van het ziekenhuislandschap en de ziekenhuisfinanciering, zoals die werd aangekondigd door Maggie De Block (Open Vld). De federale minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid riep ziekenhuizen op om onderlinge partnerships uit te werken en expertise te delen. Het in Leuven voorgestelde netwerk is een samenwerking tussen UZ Leuven en Cliniques Universitaires Saint-Luc uit Sint-Lambrechts-Woluwe.

"In de Leuvense poot zijn ook ziekenhuizen van Hasselt, Genk en Bonheiden vertegenwoordigd. De ingrepen worden altijd uitgevoerd in het cathlab in Gasthuisberg", zegt Christophe Dubois, cardioloog in UZ Leuven. De netwerkvorming wordt als het ware beloond met een terugbetalingsregeling. "Het gaat om een partiële terugbetaling. De overheid draagt voortaan 60% van de kosten. De resterende 40% is voor rekening van het ziekenhuis. De patiënt moet niet langer betalen voor de eigenlijke ingreep."

Deze specifieke behandeling wordt in België sinds vijf jaar met mondjesmaat toegepast in verschillende centra. Tot dusver werden er 230 uitgevoerd. Bij gebrek aan terugbetaling was het voor hartpatiënten een vaak te dure behandeling. Meer hierover in onze papieren editie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.