U verdient 255.000 euro. Bent u een graaier?

In 2013 staken volgens de Oeso de Belgische specialisten de Nederlanders op plaats 1 voorbij in de ranglijst van gemiddelde bruto-inkomens voor specialisten. Maakt hen dat tot graaiers?

Prijs is alleen een issue als de toegevoegde waarde ontbreekt, betoogt Marc Noppen, CEO UZ Brussel. Anderzijds zijn incentives wel nodig, argumenteert Ronny Goethals, medisch directeur AZMM Gent.

Volgens de Oeso-statistieken verdienden de Belgische specialisten 278.000 dollar (255.000 euro) tegenover 254.000 dollar (233.000 euro) voor de noorderburen (bron: Oeso 2013). We mogen aannemen dat er zich inmiddels, behoudens wat indexsprongen (c.q. indexdiefstallen) geen grote aardverschuivingen voordeden in grootte-orde van die bedragen.

Twee opmerkingen toch daarbij:

1 - het gaat om brutobedragen wat vooral hier misleidend is omdat de Belgen zeer veel afdragen - 42% gemiddeld volgens Maha - aan hun ziekenhuis. Conclusie van dokter Noppen luidt daarom dat de Belgen op het einde van de rit netto een flink stuk minder overhouden dan de Nederlanders.

2 - het gaat om gemiddelden. Het ene specialisme is het andere niet, ook dat is bekend.

Toegevoegde waarde

Maar waar het Prof. Noppen vooral om te doen was: prijs komt in eerste instantie ter sprake als de toegevoegde waarde ontbreekt zoals bij de gevallen van graaicultuur in de politiek die onlangs aan het licht kwamen. "En wat drijft artsen? De autonomie, expertise en het werkdoel. Dat laatste is het mooiste dat er is: je medemens gezond maken”, dixit Prof. Noppen. “Salaris motiveert niet, te weinig salaris demotiveert wel. Je bent je prijs waard als je navenant waarde creëert. Zo bewijzen topvoetballers hun prijs voor een miljardenpubliek."

In het UZ Brussel werken naast gesalarieerde artsen heel wat zelfstandige artsen - 124 om precies te zijn. "Er is geen enkel aantoonbaar verschil in academische productie tussen zelfstandige artsen en statutairen: het hangt af van de persoon", analyseert Marc Noppen. "In vijf van de zeven UZ’s zijn voltijds zelfstandige artsen actief. Ik pleit voor een heel pragmatische benadering."

Incentives

Dat deed ook dokter Ronny Goethals (AZ Maria Middelares) als vertegenwoordiger van de zelfstandige artsen. Een peiling over ondernemingszin bij artsen in twee AZ's en twee UZ's leerde hem dat er weliswaar verschillen in ziekenhuiscultuur bestaan, maar die zijn niet (zeer) groot.

De respondenten zien als topprioriteit "Betrokken worden bij de selectie en inhoudelijke aansturing van het personeel van de dienst. (60,6%)." Incentives zijn daarbij belangrijjk als hefboom - vandaar zijn pleidooi voor een gemengd en geen puur honorarium. "Als je je voldoende inzet als ondernemer, betaalt zich dat terug voor de organisatie.“

"Geruststellend is dat het medisch-wetenschappelijke voor artsen een belangrijke bonus blijft”, aldus de medisch directeur van AZMM. Geld is dus wel belangrijk, maar betekent zeker niet alles voor specialisten, wat de buitenwereld ook mag beweren.

Naar voordrachten van Prof. Marc Noppen en dr. Ronny Goethals op het symposium 'arts en management' van De Specialist (11/3) over de remuneratie van artsen. Meer hierover in onze volgende papieren editie.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.