ZOL waarschuwt voor onzekerheden financiering

Het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) sluit het boekjaar af met een positief resultaat van 1,5 miljoen, maar krijgt het steeds moeilijker. "Opeenvolgende besparingsrondes en onzekerheid over de financiering van de bouwwerken bemoeilijken deze oefening jaar na jaar", waarschuwt financieel directeur Elke Panis (foto) in het jaarverslag. Pensioenen van het personeel houden het ziekenhuis in een wurggreep.

De ziekenhuisactiviteiten stegen in het ZOL in 2015: het aantal gehospitaliseerde patiënten en de chirurgische daghospitalisatie namen met 1% toe. De gefactureerde andere dagziekenhuisactiviteit daalde door de financieringswijze (voor steeds meer oncologische pathologie is geen financiering meer voorzien voor de werking van het ziekenhuis). Het aantal patiënten voor deze behandelingen nam wel toe. Verder werden er 5% meer spoedcontacten gerealiseerd, waren er 2% meer ingrepen in het OK en steeg het aantal ambulante patiënten met 2,5%.

"De cijfers tonen duidelijk aan dat het ZOL een ziekenhuis in groei is. Toch wordt het steeds moeilijker om de resultaten op peil te houden. Onder andere de besparingen van de overheid zijn hierbij een bepalende factor. Toch slaagden we er in 2015 in van een batig saldo te realiseren van 1,5 miljoen."

Een drietal bedenkingen bij dit resultaat

  • Het aantal FTE’s (en dus ook de personeelskosten) steeg sterker dan de jaren voordien, grotendeels omdat de toegekende personeelsbudgetten bijna volledig werden ingevuld. 

  • De inkomsten en het saldo op farmaceutische producten namen lichtjes toe. De samenwerking binnen Hospilim, met samenaankoop door alle Limburgse ziekenhuizen, speelt hierin een belangrijke rol. Al moet ook hier rekening gehouden worden met besparingsrondes vanuit de overheid. 

  • Het artsenkorps van het ziekenhuis groeit jaar na jaar, waardoor ook de kost voortvloeiend uit honoraria toeneemt. Dit ondanks de besparingen die ook hier doorgevoerd worden door de overheid.

In het jaarverslag wordt verwezen naar enkele pijnpunten:

  • De huidige ziekenhuisfinanciering (BFM) werkt met 'herzieningen' en 'inhaalbedragen' jaren nadien nog. Dus moeten ziekenhuizenis voorzichtigheden inbouwen wat positie en negatief is. In 2015 draaide dit gunstig uit. De inhaalbedragen die het ZOL ontving voor 2009 en 2010 hebben een belangrijk (positief) effect op het uitzonderlijk resultaat van het ziekenhuis.

  • Voor het laatste VIPA-project (interventioneel centrum en bijkomende operatiezalen) kwam de financiering er via het BFM met een 3-tal jaren vertraging.

  • Het elektronisch patiëntendossier (EPD) werd voor het deel intensieve zorg (PDMS) opgestart in 2015. Dat via een evenwichtig akkoord tussen management en artsenkorps, met een sluitend financieel plan.

  • Het ziekenhuis anticipeert op een aantal risico’s waaronder de uitbouw van de klinische activiteit, met bijkomende operatiezalen en een apart interventioneel centrum.

Meer duidelijkheid graag!

De responsabiliseringsbijdrage voor de financiering van de statutaire pensioenen blijft een grote onzekere factor. Niet alleen stijgt dit bedrag jaarlijks exponentieel, het zou nog verder kunnen stijgen als de overheid niet 50% maar meer gaat responsabiliseren. Een neutralisatie voor de ziekenhuizen, zoals opgenomen in het regeerakkoord, lijkt inmiddels dode letter. De stad Genk springt gelukkig voor een belangrijk deel in. Voor het eigen aandeel van het ziekenhuis worden sinds 2 jaar afzonderlijke provisies aangelegd.

Eén van de belangrijkste aandachtspunten voor het ziekenhuis blijft ongetwijfeld de grote onzekerheid over de toekomstige financiering van de bouwwerken. In 2015 werden de meeste werken (o.a. de renovatie van de verpleegafdelingen) stil gelegd omdat er geen duidelijkheid was over hoe deze werken gefinancierd zouden worden. Op het moment van de opmaak van deze rekening is deze duidelijkheid er nog steeds niet. De Vlaamse overheid geeft impliciet aan dat er in 2016 zeker geen middelen voor bouw- en onderhoudswerken ter beschikking zullen zijn.

Naast de onzekerheid over de bouwwerken, blijft het ook koffiedik kijken wat de impact zal zijn van de algemene wijziging van de ziekenhuisfinanciering van minister De Block. Een aantal pilootprojecten zijn lopende en het ziekenhuis werkt hier graag aan mee.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.