"12 miljoen spuiten en naalden voor België, snellere timing nog bekijken" (directeur BD)

BD, een wereldspeler op vlak van het produceren van spuiten en naalden, heeft tot nu toe al bestellingen voor minstens 12 miljoen spuiten en naalden gekregen van de federale overheid, voor het toedienen van COVID-vaccins. "Voor de snellere vaccinatiestrategie moeten we nog bekijken wat onze mogelijkheden zijn", zegt Alexander Alonso, directeur Benelux bij BD, dat een Europees distributiecentrum in Temse heeft.

"Alle COVID-gerelateerde bestellingen komen bovenop onze reguliere bestellingen voor de zorg natuurlijk. Onze mensen zijn meer dan ooit heel hard aan het werk, maar alle extra's waren eigenlijk goed te volgen", vertelt Alonso. "Tot we deze middag in de media berichten lazen over de nieuwe timing van de vaccinatiecampagne."

De taskforce vaccinatiestrategie heeft vandaag een versnelde planning voorgesteld. Vanaf maart komen 65-plussers en risicopatiënten aan de beurt. Daarna volgen mensen met een essentieel beroep. De rest van de bevolking mag vanaf juni een vaccin verwachten. In september zou 70 procent van de bevolking ingeënt moeten zijn.

"Wat op dit moment besteld is, kunnen we op tijd en in de juiste hoeveelheden leveren", zegt Alonso. Tot nu toe heeft België 12 miljoen spuiten en naalden bij BD besteld. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten bevestigt dat cijfer, en zegt dat er nog een klein aantal andere bedrijven ook spuiten en naalden leveren.

"In november is er een bestelling van 8 miljoen geplaatst", vervolgt Alonso. "Toen hadden de overheden nog het plan om pas in maart te beginnen vaccineren. Eergisteren hebben we dan een bijkomende bestelling van 4 miljoen spuiten en naalden binnengekregen. En vandaag lezen we dat het nog sneller moet gaan."

Voor die snellere timing heeft BD nog geen bestelling ontvangen. "En van wat nog niet besteld is, kunnen we niet met zekerheid zeggen dat we het geproduceerd gaan krijgen. We zijn nu serieus in actie aan het schieten, om proactief te werk te kunnen gaan. Zo zouden we de overheid bijvoorbeeld nog 10 miljoen extra spuiten en naalden kunnen aanbieden. Maar dat moeten we nog bekijken."

De bestellingen verlopen via openbare aanbestedingen, dus indien BD niet in de mogelijkheid zou zijn om alle spuiten en naalden te leveren, zouden in principe andere bedrijven ook nog kunnen bijspringen. "Maar momenteel zijn wij het grootste bedrijf dat spuiten en naalden levert voor België", zegt Alonso. "Wij gaan er alles aan doen om ook de snellere timing tot een goed einde te brengen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.