Amnesty-rapport: "Regering maakte nog geen werk van extra investeringen" (Zorgnet-Icuro)

Volgens Zorgnet-Icuro heeft de Vlaamse regering nog altijd geen werk gemaakt van bijkomende structurele investeringen in de ouderenzorg. De grootste zorgkoepel van het land reageert daarmee op een scherp rapport van Amnesty International, waarin gesproken wordt van mensenrechtenschendingen. "Dit rapport bevestigt expliciet wat de sector al jaren aanklaagt: de huidige personeelsnorm is absoluut ontoereikend", vertelt topvrouw Margot Cloet.

Het rapport van Amnesty International kaart onder meer aan dan er in de woonzorgcentra sprake is van structurele onderfinanciering, die leidt tot een tekort aan verpleegkundigen en zorgverleners. Volgens Zorgnet-Icuro bevestigt het rapport dan ook het probleem dat de sector al jaren aanklaagt. "De huidige personeelsnorm is absoluut ontoe reikend om de populatie van zwaar zorgbehoevende ouderen in onze woonzorgcentra kwaliteitsvolle zorg te kunnen geven. Er is te weinig zorgpersoneel en er is absoluut te weinig middenkader", vertelt Margot Cloet.

Om dit op te lossen presenteerde Zorgnet-Icuro in juni een uitgewerkt investeringsplan. Daarin vroeg de zorgkoepel aan de Vlaamse overheid een tienjarenplan op te stellen voor onder meer de versterking van de personeelsequipes. In de Vlaamse coronacommissie werden ook aanbevelingen gedaan, zoals extra steun voor zorgwerkers, een beter sociaal akkoord en betere loon-, arbeids- en omkaderingsvoorwaarden van zorgmedewerkers.

Maar volgens Zorgnet-Icuro is het nog steeds wachten op maatregelen van de Vlaamse regering. "Naast de compensatiemaatregelen die tijdelijk zijn is er nog altijd geen werk gemaakt van bijkomende structurele investeringen in de ouderenzorg of van een betere waardering van het personeel. Wat dat laatste betreft is de achterstand met het federale personeel nog groter geworden. Daar is al begin juli een sociaal akkoord afgesloten, eind vorige week kwam daar ook nog de beslissing bij dat zij een eenmalige aanmoedigingspremie en eerder werd beslist dat ze ook een consumptiecheque van 300 euro krijgen", aldus Cloet.

Het rapport van Amnesty International stipt ook aan dat er onvoldoende en bovendien geen adequate beschermingsmiddelen voorzien waren in de woonzorgcentra, die ook geen prioriteit waren in de screening. Volgens Cloet zijn die problemen intussen wel volledig verholpen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.