AZ Maria Middelares investeert in duurzaam transport met zelfrijdende ‘Olli 2.0’

Hoe moedig je mensen aan om met het openbaar vervoer naar het ziekenhuis te komen, ook als ze slecht te been zijn of bij slechte weersomstandigheden? Een duurzame oplossing vond AZ Maria Middelares bij de zelfrijdende, elektrische shuttle ‘Olli 2.0’, wereldwijd de eerste in zijn soort. Vanaf begin september vervoert die passagiers tussen de tram- en bushalte en de ziekenhuisingang.

De maatschappelijke tendens naar meer duurzame mobiliteit is duidelijk. Patiënten, bezoekers en medewerkers verkennen verschillende mogelijkheden en komen vaker te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer (of een combinatie ervan).

De tramhalte ligt op zo’n 600 meter van de ingang van het ziekenhuis. Om die afstand snel en comfortabel te kunnen overbruggen, hoopte AZ Maria Middelares samen met De Lijn een aftakking van het traject te realiseren. Omdat dit tot op heden niet gerealiseerd werd en er ook geen plannen toe zijn, heeft AZ Maria Middelares dan zelf het initiatief genomen.

1 euro/passagier

Het ziekenhuis ging over tot de aankoop van de elektrische, zelfrijdende shuttle Olli 2.0, een weloverwogen keuze voor duurzame mobiliteit. Op basis van het aantal mensen dat op vandaag met het openbaar vervoer naar het ziekenhuis komt en gebruik maakt van de shuttledienst, bedraagt de investering van het ziekenhuis ongeveer 1 euro per passagier.

Olli 2.0 kan binnen een geo-afgebakende zone zelfstandig en dynamisch de route afleggen. Bovendien past hij die aan in functie van gedetecteerde obstakels en andere weggebruikers.

Patiënten, bezoekers en medewerkers kunnen op weekdagen tussen 7.30 en 17.30 uur gebruikmaken van de shuttleservice. In de beginfase zal er steeds een begeleider meerijden om passagiers volledig vertrouwd te maken met de technologie.  

Partners

•             Naar aanleiding van de aanbestedingsprocedure ging AZ Maria Middelares een samenwerking aan met LM Industries Group. 

•             Net als voor elk ander voertuig moet ook Olli correct verzekerd zijn. AG nam voor dit aspect Olli 2.0 mee onder de loep. Edwin Klaps, directeur Non-life van AG: “AG wil zijn rol in de mobiliteit van de toekomst echter blijven spelen en verder versterken. Een project als Olli, kleinschalig maar toch in een reële omgeving, biedt ons een unieke kans om met het fenomeen van autonome voertuigen kennis te maken en de risico’s te leren begrijpen. We zullen het project dan ook van dichtbij opvolgen, regelmatig evalueren en samen met AZ Maria Middelares bekijken hoe en waar we het kunnen bijsturen.”

•             Vias institute heeft vanuit zijn expertise een adviserende rol gehad van bij aanvang en kan door dit project ook verdere ervaring met zelfrijdende technologie opbouwen. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.