België zorgt mee voor opslag Europese medische reserve

België is een van de nieuwe gastlanden voor de opslag van de Europese medische reserve. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. In ons land zal voortaan een deel van de gemeenschappelijke Europese voorraad levensreddende medische uitrusting worden ondergebracht. Die kan dan worden verspreid wanneer de gezondheidsdiensten in een land bijvoorbeeld de toestroom aan coronapatiënten niet meer aankunnen.

Vanaf vandaag zijn er negen gastlanden voor de opslag van de Europese medische reserve. België, Nederland en Slovenië zijn nieuw, in Duitsland wordt een tweede voorraad ondergebracht. "Met de vier extra medische voorraden (...) zorgt de EU ervoor dat kwetsbare groepen en gezondheidswerkers de vereiste uitrusting ontvangen om in heel Europa de gezondheidszorgstelsels te beschermen en ervoor te zorgen dat zij overeind blijven", zegt commissaris voor Crisisbeheer Janez Lenarcic.

Momenteel omvat de reserve meer dan 65 miljoen medische maskers en 15 miljoen FFP2- en FFP3-maskers, meer dan 280 miljoen paar medische handschoenen, bijna 20 miljoen medische jassen en schorten en enkele duizenden beademingstoestellen en zuurstofconcentratoren. De gastlanden zorgen voor de aanbesteding, maar de Europese Commissie neemt de volledige financiering op zich - inclusief van de opslag en het vervoer. Eerder ontvingen al negen EU- en niet-EU-landen medisch hulpmaterieel uit deze voorraad.

Het Europese Coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties (Emergency Response Coordination Centre, ERCC) coördineert de verdeling van de uitrusting. De strategische medische reserve maakt deel uit van de ruimere 'rescEU'-reserve, die ook blusvliegtuigen en capaciteit voor medische evacuatie omvat. Het gaat om het sluitstuk van de Europese civiele bescherming.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.