Agressie tegen tandarts kost patiënt 7.000 euro

Drie maanden voorwaardelijke celstraf, 800 euro boete en 6.165 euro schadevergoeding: dat is het verdict voor een 46-jarige Maasmechelaar die in 2017 met een computerscherm gooide naar een tandarts.

De Tongerse strafrechter sprak inderdaad een gevangenisstraf met uitstel uit van drie maanden en legde een boete van 800 euro op. De Maasmechelaar kreeg verder heen contactverbod van twee jaar voor de tandarts en de praktijk in Oudsbergen.

Wijsheid?

Op 29 augustus 2017 had de Maasmechelaar een afspraak gemaakt met Esthendental Plus in Oudsbergen omdat hij last had van zijn wijsheidstand. De man werd doorverwezen naar een nu 65-jarige tandarts uit Koksijde die toen in de vestiging van de tandartsenpraktijk enkele dagen per week werkte.

De Maasmechelaar begon toen met het verhaal dat hij in het verleden door een andere tandarts slecht geholpen was. Toen de behandelende tandarts daar volgens de Maasmechelaar niet gepast op reageerde, stond hij boos recht, bedreigde hij de tandarts en gooide hij diens monitor tegen een muur.

15 dagen werkongeschikt

"Ik probeerde de beschuldigingen aan de praktijk te weerleggen", zo vertelde de aangeslagen tandarts eind mei tegen de strafrechter. "Hij zei toen dat hij niet meer wilde luisteren. Hij wilde het scherm naar mij gooien, maar het is tegen de muur terechtgekomen. Ik heb overwogen om te stoppen met werken. We zitten aan de Maaskant met een tekort aan tandartsen. Als dit blijft gebeuren stoppen oudere tandartsen met werken. Ik ben 65 jaar en wil niet meer werken als ik bedreigd wordt."

Nadat de monitor tegen de muur was terechtgekomen, stormde de Maasmechelaar naar de receptie maar werd daar tegengehouden door de assistenten. Toen de aangeslagen tandarts naar de receptie kwam, werd hij opnieuw bedreigd. De zestiger was door het incident maar liefst 15 dagen werkongeschikt.

Het tandartsbezoek valt voor de Maasmechelaar daardoor zeer duur uit. Van de rechter moet hij aan de arts en diens vennootschap een schadevergoeding betalen van 6.165 euro voor de schade en de gederfde inkomsten van de arts.

Onlangs nog signaleerden De Specialist en MediSfeer dat artsen een groeiende agressie aangaven van patiënten de afgelopen vijf jaar en dat agressie vaak sporen naliet bij zorgverleners.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.