Pedro Facon voorgedragen als coronacommissaris

Zopas meldde De Morgen dat Pedro Facon, directeur-generaal van de FOD Volksgezondheid, wordt voorgedragen als coronacommissaris. Gisteren nog greep hij in toen de Aalsterse burgemeester Christophe D'Haese (N-VA) bezwaren opperde tegen de transfer van covid-19-patiënten uit het UZ Brussel naar de Aalsterse ziekenhuizen. Facon staat bekend als een uitstekende communicator.

De voormalige kabinetschef van Maggie De Block (Open VLD) en het huidige hoofd van FOD Volksgezondheid was ook een van de sterke persoonlijkheden achter de schermen om de coronacrisis het hoofd te bieden, onder meer door het spreidingsplan voor de ziekenhuizen ten uitvoer te brengen. Toen dat spreidingsplan plots op de helling kwam door het verbod van de Aalsterse burgemeester om patiënten uit het UZ Brussel te laten transfereren naar ziekenhuizen in zijn stad, greep Facon kordaat maar toch empathisch in.

Uitdagend

De job van coronacommissaris wordt op zijn minst uitdagend de volgende maanden. Er circuleerden al divers namen van experts de jongste dagen, en omstreeks deze tijd moet de knoop worden doorgehakt.

Facon krijgt de taak om het beleid in de strijd tegen corona te stroomlijnen en af te stemmen met de deelstaten. Facon zal ondersteund worden door een equipe.

De aanstelling van een coronacommissaris staat ingeschreven in het nieuwe federale regeerakkoord. De coronacommissaris moet ervoor zorgen dat het gezondheidsbeleid van de federale overheid en de deelstaten op elkaar worden afgestemd.

De commissaris wordt aangesteld voor een periode van 12 maanden, maar zijn mandaat is telkens verlengbaar voor een periode van zes maanden. Hij wordt ook bijgestaan door een wetenschappelijk comité, eventueel aangevuld met buitenlandse wetenschappers, en een team van projectbeheerders.

Sinds enkele weken maakt Facon ook deel uit van de Celeval, de expertencel die de Nationale Veiligheidsraad adviseert.

Pedro Facon communiceerde afgelopen weekend samen met onder meer Jo De Cock ook helder en duidelijk over het KB dat er aankomt over de ziekenhuisvoorschotten in het webinar daarover in samenwerking met De Specialist. 

> Lees ook: "Niet aan Aalsterse burgemeester om opnamebeleid van ziekenhuis te bepalen" (Facon)

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.