"Coronavaccin alleen op de markt als het veilig en effectief is" (farma-CEO's)

Farmaceutische bedrijven gaan hun vaccins voor het coronavirus pas op de markt brengen wanneer ze veilig en effectief blijken in grote klinische onderzoeken. Dat schrijven topbestuurders van negen grote Amerikaanse en Europese ondernemingen die momenteel zo'n vaccin ontwikkelen in een open brief.

Het document is bedoeld om de perceptie tegen te gaan dat er gezondheidsrisico's worden genomen om maar zo snel mogelijk een coronavaccin op de markt te kunnen brengen. Het vertrouwen van het grote publiek is noodzakelijk omdat een groot deel van de mensen het middel zal moeten gebruiken om het effectief te maken.

De Amerikaanse president Donald Trump beschuldigde vorige maand ambtenaren van de voedsel- en medicijnenwaakhond FDA ervan testen van coronavaccins te vertragen. Zijn opmerking kwam nadat een topfunctionaris van de FDA had gezegd dat hij zijn ontslag indient als de regering een vaccin goedkeurt voordat is bewezen dat het effectief is. Zelf beweert Trump dat er al een vaccin klaar kan zijn voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

De ontwikkeling van een vaccin kost normaal gesproken jaren maar wordt in het geval van het coronavirus enorm versneld. Koplopers onder de medicijnmakers verwachten tegen het einde van het jaar vroege resultaten te boeken. Pfizer heeft bijvoorbeeld laten weten dat het in oktober cruciale testresultaten verwacht. Pfizers vestiging in Puurs is uitgekozen als een van de vier productiecentra voor het mogelijk Covid-19-vaccin van het bedrijf.

Naast Pfizer onderschrijven onder meer de bedrijven AstraZeneca, Johnson & Johnson en Sanofi de open brief. Het is zeldzaam dat concurrerende ondernemingen met zo'n gezamenlijk statement naar buiten treden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.