Coronavirus - Alle Belgische ziekenhuizen gemobiliseerd voor behandelingen coronavirus

De federale overheid heeft alle algemene ziekenhuizen van het land gevraagd om zich voor te bereiden zodat ze zelf patiënten kunnen behandelen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus (Covid-19). Dat bericht Le Soir.

De krant bericht dat de algemene en medische directeurs van de Belgische ziekenhuizen deze week een "Plan voor een capaciteitsverhoging vanwege de epidemie" hebben ontvangen. Het document is ondertekend door de voorzitter van de risk management group, de groep experts die de politieke verantwoordelijken adviseert over de aanpak van de epidemie.

In eerste instantie waren patiënten met een vermoedelijke infectie nog naar de twee referentieziekenhuizen gestuurd in ons land: het Sint-Pieterziekenhuis in Brussel en het UZ Antwerpen. Vorige week werd vervolgens gevraagd aan acht ziekenhuizen om zich startklaar te houden, waaronder het UZ Leuven, UZ Gent, UZ Brussel, UZ Koningin Fabiola, ULB Erasmus, UCL Saint-Luc, CHU Luik en CHU Mont-Godinne.

Deze maandag evalueerde dezelfde de groep de situatie opnieuw. Vanwege een mogelijke versnelde toename van het aantal nieuwe ernstige besmettingen, werden extra maatregelen gevraagd. "Aan ieder algemeen ziekenhuis wordt gevraagd om de nodige maatregelen te nemen om zelf patiënten te kunnen behandelen die er binnenkomen en die besmet zijn met Covid-19", klinkt het nu. "Ieder ziekenhuis draagt zoveel mogelijk bij, op een solidaire en verantwoordelijke manier, in functie van zijn capaciteit en expertise."

In geval van een "verzadiging" wordt het noodplan van het ziekenhuis in werking gesteld, waarbij bijvoorbeeld niet dringende operaties worden uitgesteld.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.