Daling gemiddeld aantal ziekenhuisopnames wordt kleiner

Het gemiddeld aantal coronabesmettingen in ons land is opnieuw fors gestegen. De trend van het aantal opnames en overlijdens is wel nog steeds dalend, maar minder uitgesproken, zo blijkt donderdag uit het epidemiologisch bulletin van gezondheidsinstituut Sciensano.

Het gemiddelde dagcijfer tussen 4 en 10 januari, 2.083 gevallen, lag 28 procent hoger dan in de week daarvoor. De forse stijging van het aantal besmettingen is al enkele dagen bezig.

De stijgende trend doet zich voor in het hele land, maar is het sterkst in het Brussels gewest, waar het gemiddeld aantal bevestigde besmettingen op zeven dagen tijd gestegen is met 86 procent. Ook in de provincies Vlaams-Brabant (+43 procent), Namen (+34 procent) en Henegouwen (+32 procent) is de toename groter dan het Belgisch gemiddelde.

Er wordt wel meer getest: tussen 4 en 10 januari 2021 werden er elke dag gemiddeld 43.737 testen uitgevoerd, tegenover gemiddeld 25.943 zeven dagen eerder.

De trend van de nieuwe ziekenhuisopnames is wel nog steeds dalend, maar die daling is minder uitgesproken. Dagelijks werden in de periode van 7 tot en met 13 januari gemiddeld nog 125 patiënten opgenomen, een daling met 4 procent tegenover de zeven dagen daarvoor. Er liggen 1.937 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie 360 patiënten intensieve verzorging nodig hebben. In vergelijking met een week eerder gaat het om een daling met respectievelijk zeven en elf procent.

De teller van het aantal coronadoden staat nu op 20.250. Het gemiddelde aantal nieuwe overlijdens per dag neemt verder af: in de periode van 4 tot en met 10 januari stierven in België dagelijks gemiddeld 53 mensen door het virus, 18 procent minder dan in de week daarvoor.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.