Dr. Eric Topol: AI geeft artsen meer tijd

Robots, artificiële intelligentie en smart speakers zullen de werklast van artsen verminderen en het risico op burn-out doen dalen, zegt professor en auteur Eric Topol.

Vorige maand werd een verslag van de NHS over de technologische revolutie in de zorg gepubliceerd. Het onderzoek werd geleid door de Amerikaanse cardioloog, auteur en oprichter van het Scripps Research Translational Science Institute in La Jolla, Californië Eric Topol. Hij stelt  dat 90% van alle banen in de NHS binnen dit en twintig jaar digitale skills zullen vereisen. Maar hij zegt ook dat de technologische ‘revolutie’ het mogelijk kan maken om de relatie tussen artsen en patiënten te verbeteren en ook om het alarmerend aantal gevallen van burn-out en depressie bij artsen te doen dalen.

Die stelling bevestigde hij afgelopen week in een interview met The New York Times naar aanleiding van de publicatie van zijn nieuwste boek Deep Medicine: How Artificial Intelligence Can Make Healthcare Human Again’. 

Dr. Topol gelooft dat AI meer kan doen dan diagnoses en behandelingen verfijnen. Het kan dokters ook helpen om bijvoorbeeld nota’s te nemen en scans te lezen waardoor ze meer tijd kunnen doorbrengen met hun patiënten.  

Wilt u geopereerd worden door een robot?
“De grootste kost in de gezondheidszorg in de VS is het personeel. De zorg is vandaag de belangrijkste bron van banen. Door de menselijke prestaties te verbeteren kan AI de niet alleen de productiviteit verbeteren, maar ook de doeltreffendheid, de werkflow, de accuraatheid en de snelheid, zowel voor dokters als voor patiënten.”

Zullen artsen in de toekomst vervangen worden door slimme robots? “Zeker niet”, zegt dr. Topol. “Robots kunnen de precisie van microchirurgie verhogen zoals we dat al zagen bij ingrepen aan de retina. Er zullen robots komen die nog beter zijn, maar er zal altijd nood zijn aan chirurgen. AI zal de robots alleen nog beter maken. En wie wilt er nu geopereerd worden door een robot?”, vraagt dr. Topol die zich ook bewust is van de risico’s: aansprakelijkheid, inbreuken op privacy, beveiliging, hacking, de mogelijkheid dat de ongelijkheid in de zorg nog meer toeneemt, vooroordelen en ethische kwesties.

“Wat ik geweldig vind is de toekomst gebruiken om het verleden terug te brengen, om de ‘care’ terug in ‘health care’ te brengen. Dat kan door tijd te geven aan artsen, die hoe langer hoe vaker met burn-out en depressie kampen, en empowerment aan die patiënten die dat willen. Maar artsen zullen moeten opkomen voor patiënten en verhinderen dat de verhoogde productiviteit nog zwaarder gaat wegen op artsen en de relatie arts-patiënt uitholt.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Johan KNOCKAERT

    23 maart 2019

    AL gaat de werkinhoud van dokters hoogst waarschijnlijk veranderen. Op welke wetenschappelijke gronden komt Dr. Topol tot de conclusie dat hierdoor burnout en depressie gaan verminderen? De conclusie dat burnout en depressie door AL gaan verminderen lijkt mij zeer onwaarschijnlijk . Als ik de huidige oorzaken van Burnout bekijk, lijkt mij eerder het omgekeerde de waarheid.