Franstalige partijen verdeeld tussen pragmatisme en "non" over regering met N-VA

De Franstalige partijen zijn verdeeld over eventueel in een regering stappen met N-VA. Covoorzitter Jean-Marc Nollet van Ecolo herhaalde de voorbije dagen meer dan eens zijn categorieke "non". Maxime Prévot van Les Engagés noemt zo'n coalitie niet zijn eerste keuze, maar beseft dat het puur cijfermatig misschien niet anders zal kunnen.

"Wij zijn de beste dam tegen N-VA", klonk het woensdag opnieuw bij Nollet. "We staan op alle vlakken lijnrecht tegenover elkaar: zij willen het einde van België, ze willen een pauze in de strijd voor het klimaat. Het is ofwel N-VA, ofwel de groenen. Voor Ecolo of Groen stemmen, is tegen N-VA stemmen."

In zee gaan met N-VA is ook niet meteen de droomcoalitie van Les Engagés, al zijn ze daar minder uitgesproken. "Het is niet mijn eerste keuze", zegt voorzitter Prévot. "Als we zonder hen kunnen, zoveel te beter. Maar het zal wiskundig misschien nodig zijn met N-VA samen te werken. Ik wil eerlijk zijn tegenover de kiezers."

N-VA-voorzitter Bart De Wever citeerde afgelopen weekend nog uitspraken van Prévot en van zijn MR-collega Georges-Louis Bouchez om aan te geven dat er een opening is aan Franstalige kant voor een staatshervorming. De Wever pleit voor een mini-kabinet dat budgettair orde op zaken stelt, met hemzelf als premier, maar dat parallel wordt onderhandeld over de confederale omslag.

Bij Vooruit wordt in elk geval weinig geloof gehecht aan die formule. "Ik denk gewoon dat het niet realistisch is", stelde voorzitster Melissa Depraetere woensdag nog op de VRT-radio. Zij plaatste ook vraagtekens bij de eventuele bereidheid van Bouchez om in een staatshervorming mee te gaan. "Als puntje bij paaltje komt, verandert hij nogal snel van gedacht."

De PS wil een front van verzet vormen tegen de nationalisten. "De N-VA en zijn bondgenoten van MR willen maar één ding: besparen in de gezondheidzorg", onderstreepte voorzitter Paul Magnette vorige zaterdag. Hij maakte zich zorgen bij het vooruitzicht van De Wever als premier. "Indien hij premier wordt, wacht België een tsunami van ellende", parafraseerde Magnette de N-VA-voorzitter. "Wij socialisten zullen het niet laten gebeuren."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.