Geen enkele coronapatiënt meer in UZ Gent: "Heuglijk nieuws"

Het UZ Gent, het grootste ziekenhuis van Vlaanderen, heeft sinds woensdag geen enkele coronapatiënt meer op de Covid-cohorteafdeling. Gezien de stijging van het aantal nieuwe gevallen is de adempauze voor het ziekenhuispersoneel hoogst waarschijnlijk van korte duur. Toch is het ziekenhuis opgelucht. "We hebben zware, maar zeker ook uitdagende en boeiende maanden achter de rug", zegt hoofdarts Frank Vermassen.

Het UZ Gent nam op 11 maart de eerste coronapatiënt op. Het aantal liep al snel op, met een piek van 76 zieken op 6 april. In totaal werden 279 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. Een heel aantal is genezen, maar 34 patiënten zijn aan het virus overleden. Negenenveertig patiënten zijn doorverwezen naar andere ziekenhuizen.

Maar sinds woensdag liggen er dus geen patiënten meer met COVID-19 in het UZ Gent. Het ziekenhuis spreekt van heuglijk nieuws. "Dankzij de inzet en solidariteit van onze medewerkers heeft ons ziekenhuis tijdens de hele periode de best mogelijke zorg kunnen bieden aan onze patiënten", zegt Vermassen.

De ziekenhuisbedden blijven waarschijnlijk niet lang leeg. De reproductiewaarde (R) ligt in Oost-Vlaanderen boven 1, net zoals in Antwerpen en Brussel. Dat is de mate waarin zieke personen iemand anders besmetten. "We blijven in elk geval paraat staan om COVID-19-patiënten ook de komende maanden verder op te vangen", aldus Vermassen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.