"Geen wet kan virus afstoppen, enkel ons gedrag", zegt premier De Croo

Het Overlegcomité heeft donderdagavond beslist verstrengingen door te voeren op het vlak van sport, cultuur, de pretparken, het hoger onderwijs en voor jeugdactiviteiten. De maatregelen hebben één doel, bezwoer premier Alexander De Croo vrijdag bij de toelichting van de maatregelen. Het gaat om contacten vermijden, zodat we een schutskring kunnen aanleggen rond de zorg, de scholen, de bedrijven en de mentale gezondheid.

De slechte cijfers van het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames zetten zich door. Vorige week bevonden zeven van de tien provincies zich in code rood (4). Vandaag zijn dat er negen en alle indicatoren geven aan dat Limburg binnenkort het rijtje zal volmaken. Bovendien zijn ook de regionale verschillen aan het afvlakken.

Vorige week beslisten de regeringen de horeca te sluiten, een avondklok in te voeren, de verkoop van alcohol te verbieden na 20 uur en de knuffelcontacten te beperken tot 1 persoon. Die maatregelen blijven behouden, maar op andere domeinen komt er dus een verstrenging. Die geldt tot 19 november en gaat in vanaf de publicatie van het ministerieel besluit. Het verbod op publiek bij profwedstrijden geldt onmiddellijk, dus ook al vrijdagavond voor het voetbal.

"Maar", benadrukte premier De Croo, "er is geen wet die het virus kan stoppen. Alleen wij kunnen dat. Als we allemaal aan één zeel trekken, als één ploeg van 11 miljoen Belgen". Hij riep iedereen op goed voor elkaar te zorgen, zeker nu de avonden donkerder worden. "Als je voldoende sterk bent, kan uw schouder die zijn waar anderen op kunnen steunen." De eerste minister onderstreepte ook dat volop wordt gewerkt om iedereen te steunen die economisch door de maatregelen wordt geraakt. "Op een moment van nationale crisis, is het tijd voor nationale solidariteit."

Een van de eerdere maatregelen was dat telewerken opnieuw de regel wordt. Indien dat niet kan, moet het bedrijf er voor zorgen dat het personeel in veilige omstandigheden aan de slag kan gaan. Het is de bedoeling dat de regering gaat samenzitten met de werkgeversvertegenwoordigers om een soort van responsabiliserend monitoringsysteem op poten te zetten, zodat de regels van telewerk overal worden toegepast waar dat moet.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.