Helft Belgische werkgevers zou coronapas willen invoeren voor personeel (Liantis)

Meer dan de helft van de bedrijven is voorstander van het uitbreiden van de coronapas naar de werkvloer. Dat blijkt uit een enquête van hr-dienstengroep Liantis bij 1.504 ondernemers. "Begrijpelijk: ondernemers zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van hun medewerkers. Maar voorlopig laat de wet dit simpelweg niet toe", klinkt het bij Liantis.

Bedrijven met meer dan 50 mensen in dienst kunnen via hun arbeidsarts sinds kort wel de vaccinatiegraad in hun organisatie opvragen. Uit de bevraging van Liantis blijkt echter dat 47,2 procent ook zou willen weten wie wel of niet gevaccineerd is.

"We begrijpen werkgevers natuurlijk: ze zijn wettelijk verplicht om de gezondheid van hun medewerkers te waarborgen. En weten of de collega's op de werkvloer gevaccineerd zijn of recent een negatieve test aflegden, kan daartoe bijdragen", zegt Matthias Debruyckere, juridisch expert bij Liantis. "Maar voorlopig is het onmogelijk om als werkgever een coronapas te vragen van je medewerkers. Dat laat de wet simpelweg niet toe. Bovendien is het zo dat de werknemers vrij moeten kunnen beslissen of ze zich al dan niet laten vaccineren. Ten slotte is het ook helemaal niet toegestaan dat een werkgever medische gegevens opvraagt van zijn of haar personeel."

Uit de peiling blijkt nog dat 36 procent van de bevraagde werkgevers zoveel mogelijk sensibiliseert op de werkvloer om mensen te overtuigen van het nut van vaccinaties. Vijfentwintig procent wil in de toekomst ook coronavaccins aanbieden op de werkvloer.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.