"Intensieve diensten ziekenhuizen beter voorbereid op nieuwe coronagolf" (Meyfroidt)

De ziekenhuizen in ons land en meer bepaald de intensieve diensten zijn momenteel beter voorbereid op de opvang van coronapatiënten dan tijdens de eerste coronagolf in de maanden maart en april. Dat vindt Geert Meyfroidt, voorzitter van de Belgische vereniging voor Intensieve Geneeskunde en zelf als spoedarts werkzaam op het UZ Leuven.

Uit cijfers die het onderzoekscentrum Sciensano vandaag bekendmaakte blijkt dat er in de ziekenhuizen in ons land momenteel 232 covid-19-patiënten liggen, van wie 49 op intensieve zorg. De voorbije week werden dagelijks gemiddeld 23 nieuwe patiënten opgenomen die besmet waren met het coronavirus. Dat is nagenoeg een verdubbeling in vergelijking met de week daarvoor.

"Over het algemeen is het nog erg rustig in de ziekenhuizen. Enkel in Antwerpen en in mindere mate in Brussel en West-Vlaanderen is het iets drukker. Ook op intensieve zorg blijft het rustig want de overgrote meerderheid van de opnames zijn gewone hospitalisaties. We hadden gehoopt dat we pas na de vakantie naar een nieuwe piek zouden evolueren, maar de situatie is momenteel nog totaal niet te vergelijken met deze in maart en april", aldus Meyfroidt. In het UZ Leuven bijvoorbeeld blijft het aantal opgenomen patiënten al een hele tijd schommelen rond het getal van vijf, waarvan er momenteel twee op intensieve zorg liggen. De redactie vernam dat ook in de UZ's van Brussel en Gent de situatie nagenoeg stabiel is.

In vergelijking met maart en april is, mede door de opgedane ervaring, de organisatie van de opvang in de ziekenhuizen volgens Meyfroidt verbeterd. "Overal zijn er plannen uitgetekend en wordt de situatie zowel intern als van hogerhand gemonitord. Zo werd de organisatie van de zorg en van het management van de patiënten aangepast. Het personeel dat ingeschakeld wordt in deze zorg, is nu bovendien beter opgeleid en de problemen die zich toen stelden door de schaarste aan materiaal zijn weggewerkt. Patiënten hoeven zich geen zorgen te maken", aldus Meyfroidt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.