Mechelen bouwt leegstaand ziekenhuis om tot schakelzorgcentrum

Mechelen gaat een leegstaande ziekenhuiscampus (Zwartzustersvest) tijdelijk ombouwen tot schakelzorgcentrum. Daarin kunnen mensen terecht die uit het ziekenhuis werden ontslagen maar thuis niet de nodige ondersteuning hebben voor hun verdere herstel. Ook komt er extra capaciteit voor daklozen en mensen met een dringende woonnood.

De ziekenhuiscampus aan de Zwartzustersvest in Mechelen werd in november 2018 verlaten na een verhuis naar de nieuwbouw van het AZ Sint-Maarten aan de Liersesteenweg. Sindsdien wordt een deel van de campus gebruikt als noodopvangcentrum voor asielzoekers, de andere helft staat leeg. Het Mechelse stadsbestuur heeft nu een aannemer aangesteld die van het leegstaande gedeelte een schakelzorgcentrum zal maken en ook plaats zal voorzien voor daklozen en gezinnen met dingende woonnood.

Zoektocht naar acht schakelzorgcentra

In een schakelzorgcentrum kunnen mensen terecht die ontslagen worden uit het ziekenhuis, maar toch nog zorg nodig hebben die niet noodzakelijk in een ziekenhuis moet geboden worden. Op die manier kunnen de ziekenhuizen maximaal ingezet worden voor meer complexe zorg. In de provincie Antwerpen wordt gezocht naar acht schakelzorgcentra.

"In het schakelzorgcentrum realiseren we de vereiste capaciteit van vijftig kamers. Indien nodig kan dit zelfs nog uitgebreid worden tot maximum negentig kamers. Daarmee doen we meer dan nodig", zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld). "We hebben onderzocht of ook de leegstaande campus Leopoldstraat bijkomend kon omgebouwd worden tot schakelzorgcentrum, maar dat bleek om technische redenen niet haalbaar op korte termijn." Campus Leopoldstraat wordt omgebouwd tot een groot woonproject.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.