Exoskelet tegen rugproblemen verpleegkundigen

Het UZ Gent gebruikt als eerste ziekenhuis in België een exoskelet in de zorg. Een knap staaltje innovatie om de rug van de zorgverleners te sparen, zegt het zelf.

Het skelet beweegt als dynamische rugondersteuning mee met het lichaam zelf. Wie als verpleegkundige voorovergebogen staat, brengt de krachten die normaal op de rug terechtkomen, via de borststeun over naar de benen. Zo kan dus een oplossing uit de bus komen voor rugklachten die eigen zijn aan het verpleegkundigenberoep. Na een testperiode in het operatiekwartier wil het UZ Gent het skelet ook inzetten bij technisch-logistieke diensten.

De resultaten van een eerdere bevraging van IVOX, in opdracht van Express Medical, en bevestigd door de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB), toonden aan dat 9 op de 10 verpleegkundigen fysieke klachten hebben. Het gaat dan vooral om rugpijn (69%), oververmoeidheid (36%) en schouderpijn (35%). Kris Vaneerdewegh (AUVB) beaamt dat. "De AUVB pleit ervoor om verpleegkundige als een zwaar beroep te erkennen door de onregelmatige werkuren en omdat er heel wat tilwerk dient te gebeuren." 

Lees ook: Fysieke klachten verpleegkundigen: 69% rugpijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.