Piek op intensieve zorg lag op maandag 9 november (Van Gucht)

Net zoals het aantal besmettingen en de ziekenhuisopnames, neemt nu ook het aantal patiënten op intensieve zorg af. Zondag waren er 1.439 ICU-bedden bezet. "Het lijkt erop dat de piek op ICU op maandag 9 november ligt, toen er 1.474 bedden bezet waren", zei viroloog Steven Van Gucht .

Tussen 6 en 12 november kwamen er elke dag gemiddeld 5.057 coronabesmettingen bij. Dat is een daling van 47 procent tegenover de vorige periode, toen er dagelijks nog gemiddeld 9.594 besmettingen waren. In totaal werden nu al 535.939 besmettingen geregistreerd. "De cijfers halveren nu om de acht dagen, we zijn stilaan op de goede weg om alle curves naar beneden te krijgen", klinkt het bij Steven Van Gucht. 

In de periode van 9 tot 15 november werden gemiddeld 463 mensen opgenomen in het ziekenhuis, 22 procent minder dan vorige week. Zondag waren er volgens de voorlopige cijfers van Sciensano 294 opnames. Het is geleden van 19 oktober dat er nog minder dan 300 opnames waren. Volgens Van Gucht halveren de ziekenhuisopnames nu om de 20 dagen.

In totaal liggen er nu 6.518 patiënten in het ziekenhuis, van wie 1.439 op intensieve zorg. "Op ICU lijkt een plateaufase bereikt", aldus Van Gucht. "We schommelen al een twaalftal dagen tussen de 1.400 en de 1.500 bezette bedden. Het lijkt erop dat de piek zich bevond op maandag 9 november, toen er 1.474 bedden bezet waren."

Het aantal overlijdens per dag blijft wel nog stijgen, maar minder sterk. Tussen 6 en 12 november stierven er elke dag gemiddeld 197 mensen aan COVID-19 (+6,7 procent). Dat brengt het gemiddelde aantal doden opnieuw onder de 200. "De piek van de overlijdens zal zich waarschijnlijk optekenen op vrijdag 6 november met 200 overlijdens op een dag", besluit Van Gucht.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.