UZ Gent en AZ Sint-Lucas richten associatie op voor radiotherapie-oncologie

Op 1 juni 2024 startten het UZ Gent en het AZ Sint-Lucas een vergaande samenwerking tussen de diensten Radiotherapie-oncologie, volgens het model van een ziekenhuisassociatie. Patiënten kunnen er terecht voor een breed aanbod aan bestralingsbehandelingen over de campussen heen. Daarnaast bouwt het team verder aan zijn expertise voor innovatieve en gespecialiseerde behandelingen. Het wordt meteen het tweede grootste centrum van België.

Het centrum telt immers zeven radiotherapietoestellen voor externe behandelingen, 15 radiotherapeut-oncologen en ongeveer 3.500 behandelingen per jaar. "Radiotherapie of bestraling is een van de belangrijkste behandelingsopties bij kanker, naast chirurgie, chemo-en immunotherapie," zegt dr. Wim Duthoy, diensthoofd Radiotherapie-oncologie in het AZ Sint-Lucas. "Met een hechte samenwerking maken we de behandelingen nog sneller en breder toegankelijk en werken we volgens dezelfde kwaliteitseisen."

Innovatie en wetenschappelijk onderzoek 

‘De samenwerking laat ook toe om onze expertise voor specifieke aandoeningen verder te ontwikkelen,’ vult prof. Yolande Lievens, diensthoofd Radiotherapie-oncologie in het UZ Gent, aan. "Naast geavanceerde externe bestraling zet de associatie meer en meer in op interne bestraling (‘brachytherapie’) van specifieke tumoren, bijvoorbeeld in de prostaat en de vrouwelijke geslachtsorganen. Ook voeren we samen wetenschappelijk onderzoek om de behandelingen nog effectiever te maken, de bijwerkingen verder te milderen en de kwaliteit van leven te verbeteren." 

Multidisciplinaire samenwerking

Voor de verdere uitbouw van expertise en wetenschappelijk onderzoek binnen de associatie werken alle zorgmedewerkers nauw samen. Ze delen hun data, werken volgens dezelfde kwaliteitseisen en investeren samen in nieuwe medische en ondersteunende apparatuur. Niet alleen de artsen, maar ook alle andere medewerkers van de diensten radiotherapie-oncologie zijn cruciaal voor een goede samenwerking. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.