Verslavingskoepel Kempen wint Gert Noëlprijs

De vzw Verslavingskoepel Kempen heeft de Gert Noëlprijs gewonnen voor een zorgtraject geïnitieerd door verslavingsdeskundigen. Dat maakte het Gert Noëlfonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, bekend. De prijs van 30.000 euro wordt elk jaar toegekend aan een initiatief dat bijdraagt tot de kwaliteit van luisteren naar, informeren van en steun aan patiënten en hun familie in ziekenhuizen of in interactie met het zorgnetwerk.

"Verslaving is een onderwerp dat zelden sympathie opwekt. Het is ook een onderwerp waarvan de tweede lijn vaak vindt dat het buiten hun taken valt. Nochtans worden er dagelijks patiënten met verslaving via de spoedgevallendiensten opgenomen. Aangezien verslavingsbehandeling geen kerntaak blijkt van een algemeen ziekenhuis, komt de zorg zelden tegemoet aan de vele behoeften op dat gebied. Bovendien zijn de wachtlijsten voor gespecialiseerde zorg lang", aldus het Gert Noël Fonds.

Daarmee geconfronteerd heeft Verslavingskoepel Kempen vzw, in samenwerking met de vier AZ's van het Ziekenhuisnetwerk Kempen (ZNK), een vernieuwende transversale hulp ontwikkeld voor mensen verslaafd zijn en voor hun naasten.

Sinds 2018 zijn verslavingsdeskundigen gestart met een transversaal zorgpad zonder wachtlijsten, dat begint aan het bed van de patiënt. Ze nemen contact op met de patiënt en/of zijn familie en delen hun eigen ervaring. Ze maken deel uit van het opnameteam en ondersteunen de professionele zorgverleners.

"Dit initiatief verbindt professionele en ervaringskennis zodat zij elkaar ten goede komen en versterken. Op die manier kunnen de algemene ziekenhuizen hun ondersteunende functie vervullen en ontstaat een kwaliteitsvol zorgtraject dat heropname voorkomt", zegt Mineke Viaene, voorzitter van Verslavingskoepel Kempen vzw.

Naast de Gert Noëlprijs heeft het Fonds ook besloten een "boost" van 10.000 euro toe te kennen aan FratriHa vzw voor het project "Mon baluchon" (Mijn bundel), dat broertjes en zusjes van kinderen met een handicap en hun ouders wil steunen door hen een collectie boeken aan te bieden voor kinderen van 7 tot 10-12 jaar. "Het is inderdaad belangrijk dat deze kinderen over handicaps kunnen praten, hun gevoelens kunnen uiten, er woorden aan kunnen geven, vragen kunnen stellen. Doel: een dialoog op gang brengen binnen het gezin, maar ook met de betrokken professionals", legt het Gert Noël Fonds uit.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.