Vertrouwen in zorgprofessionals blijft hoge toppen scheren, ook na covid (Nivel)

Het publiek vertrouwen in de gezondheidszorg is groot. Mensen in Nederland hebben het meeste vertrouwen in huisartsen, specialisten en verpleegkundigen. Dit blijkt uit de nieuwe cijfers van de ‘Barometer Vertrouwen in de Gezondheidszorg’ van het Nivel. Covid heeft dat vertrouwen dus helemaal geen deuk gegeven.

Net als in eerdere jaren hebben burgers ook in 2022 veel vertrouwen in beroepsgroepen en instellingen in de zorg. Zo hebben ruim negen op de tien (92%) burgers (heel) veel vertrouwen in huisartsen. Voor specialisten en verpleegkundigen liggen deze percentages op respectievelijk 88% en 86%. Daarnaast heeft ruim driekwart (77%) van de burgers in 2022 (heel) veel vertrouwen in ziekenhuizen. De thuiszorg haalt net niet de helft na een flinke opstoot in 2020. Helemaal achteraan bengelen de zorgverzekeraars die echt wel ondermaats scoren, al veerden ze ook lichtjes op in 2020 tijdens Covid. Nu zijn ze weer teruggevallen rond de kaap van 25%.

Infografie: Percentage mensen dat aangaf heel veel of veel vertrouwen te hebben in huisartsen, specialisten, verpleegkundigen, ziekenhuizen, thuiszorg, verpleeghuizen en zorgverzekeraars in de periode 2006-2022.

Meer info over de resultaten en de methode vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.