Vlaamse vaccinatieteller - mét aantal toegediende vaccins - staat online

In Vlaanderen kregen vandaag ruim 53.000 bewoners en personeelsleden in woonzorgcentra een eerste dosis van het coronavaccin. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. De cijfers zijn vanaf nu te volgen via de Vlaamse vaccinatieteller.

Sinds begin dit jaar worden de bewoners en personeelsleden van woonzorgcentra systematisch ingeënt tegen het coronavirus. In zeker 434 van de 824 Vlaamse woonzorgcentra is de vaccinatie intussen begonnen. In totaal lieten 41.770 van de 91.033 bewoners en 11.238 van de 81.795 medewerkers zich al inenten met een eerste dosis, goed voor 53.008 mensen.

Die cijfers zijn vanaf vandaag te volgen op de Vlaamse vaccinatieteller, De teller kwam vorige week al online, maar gaf tot nog toe enkel cijfers weer over het aantal geleverde vaccins. Vanaf nu kunnen woonzorgcentra zelf via het e-loket van Zorg en Gezondheid registreren hoeveel bewoners en personeelsleden effectief al een inenting kregen.

Die cijfers lopen altijd een stukje achter op de realiteit, waarschuwt het Agentschap Zorg en Gezondheid bij monde van woordvoerder Joris Moonens, omdat er wat tijd zit tussen de vaccinatie en de registratie. Op dit moment zijn bijvoorbeeld al meer dan 500 woonzorgcentra beleverd met vaccins, dus zullen de cijfers de komende dagen verder aantikken in de vaccinatieteller.

Per provincie en per eerstelijnszone

In die teller zijn trouwens niet alleen totaalcijfers te vinden voor heel Vlaanderen, maar ook opsplitsingen per provincie en per eerstelijnszone. Daarnaast verzamelt de vaccinatieteller ook cijfergegevens over de redenen waarom mensen zich niet lieten vaccineren.

De komende dagen wordt de vaccinatieteller verder uitgebouwd, zegt Moonens. De bedoeling is om uiteindelijk cijfers voor heel Vlaanderen te tonen, ook per gemeente. Dat kan via Vaccinnet, het vaccinatiesysteem van de Vlaamse overheid.

West-Vlaanderen op kop

Tot nog toe lijkt West-Vlaanderen de koploper. Van de 169 woonzorgcentra in de kustprovincie zijn er al 110 begonnen met vaccineren en registreren, of 65,1 procent.

Antwerpen volgt op relatief ruime afstand, met iets meer dan 53 procent of 112 van de 210 woonzorgcentra.

Limburg en Oost-Vlaanderen bengelen voorlopig helemaal onderaan, met elk ongeveer 46 procent van de woonzorgcentra.

In Vlaams-Brabant gaat het om iets meer dan de helft van de 140 woonzorgcentra. Van de acht Vlaamse woonzorgcentra in Brussel-Hoofdstad zijn er al drie begonnen met vaccineren en registreren, goed voor 37,5 procent.

Als alles goed gaat, zouden de bewoners en personeelsleden in alle woonzorgcentra - behalve die met een corona-uitbraak - eind deze maand gevaccineerd moeten zijn. Intussen wordt sinds vandaag ook al ziekenhuispersoneel gevaccineerd.

> Lees ook: Vlaanderen lanceert vaccinatieteller

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.