Voor herfinanciering gezondheidszorg zijn nieuwe inkomsten nodig (ABVV)

Indien de federale regering de ziekenhuizen en de sector van de gezondheidszorg echt wil herfinancieren na de coronacrisis, dan zal ze op zoek moeten gaan naar nieuwe fiscale inkomsten. Dat heeft ABVV-voorzitter Thierry Bodson verklaard op de RTBF-radio.

"Er zullen nieuwe inkomsten nodig zijn. Je moet daar eerlijk over zijn tegen de burgers", aldus Bodson. Als de Vivaldi-coalitie morgen de hospitalen en gezondheidssector wil herfinancieren, dan heeft ze geen andere keuze dan de middelen van de staat en de sociale zekerheid op te krikken, zegt de topman van de socialistische vakbond.

Daarvoor schuift hij drie pistes naar voren: ofwel nieuwe belastingen, ofwel een hervorming van het huidige belastingstelsel om de roerende en onroerende inkomsten te belasten, ofwel een taks op financiële transacties.

Fiscaliteit is een van de gevoelige evenwichten tussen de regeringspartijen in het regeerakkoord. Er is sprake van een fiscale hervorming, maar er mogen tegelijkertijd geen nieuwe belastingen komen. Al laat het akkoord daar de deur voor op een kier in het kader van de begrotingsonderhandelingen, met respect voor de afgesproken evenwichten en met respect voor de werknemers, de ondernemers en de spaarders.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.