Ziekenhuis Oost-Limburg, Jessaziekenhuis en VOKA Limburg zorgen voor 144.000 mondmaskers

Het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), het Jessaziekenhuis en VOKA Limburg zijn erin geslaagd een lading van 144.000 mondmaskers van het type FFP2 vanuit China naar Limburg te halen. De mondmaskers werden zaterdag afgehaald op de luchthaven van Bierset in Luik. Ze zullen vanaf maandag verdeeld worden onder alle Limburgse ziekenhuizen en psychiatrische ziekenhuizen (APZ's).

Omwille van bezorgdheid over het nijpend tekort aan FFP2-mondmaskers namen de algemene directeurs van het ZOL en Jessaziekenhuis contact op met werkgeversorganisatie VOKA Limburg. Erwin Bormans van het ZOL en dokter Yves Breysem van het Jessa zijn als bestuurders verbonden aan VOKA Limburg. "Vorige week vroegen ze ons om ons netwerk in te schakelen in hun zoektocht naar mondmaskers", zegt Kris Claes van VOKA Limb urg. "Na een intensief weekend van mailen en rondbellen zijn we bij Roger Custers van Weerts Logistics terechtgekomen, die over een wijd verspreid netwerk beschikt in Hongkong en China. Hij slaagde erin een bonafide leverancier te vinden, waardoor alles in een stroomversnelling geraakte. Vrijdag is het vliegtuig met mondmaskers in Luik geland."

De 144.000 mondmaskers kunnen gebruikt worden door zorgverleners die op afdelingen werken met patiënten die met COVID-19 besmet zijn. "Wat de chirurgische maskers betreft raakt de hoogste nood stilaan ingevuld door leveringen via de overheid. Voor de FFP2 mondmaskers blijft het tekort erg nijpend. Nu kunnen de ziekenhuizen en psychiatrische ziekenhuizen de komende weken verder," zegt Yves Breysem van het Jessaziekenhuis in Hasselt.

Algemeen directeur Erwin Bormans van het ZOL ging met een vrachtwagen de mondmaskers zaterdag in Luik persoonlijk afhalen om ze naar Genk te transporteren. "Ons ondernemerschap heeft geloond," zei een tevreden Bormans. "De kans is reëel dat er nog extra mondmaskers en ander medisch materiaal vanuit Azië kunnen worden overgevlogen. De firma Weerts Logistics heeft een betrouwbare luchtbrug vanuit Azië weten opzetten. Indien nodig zullen we niet aarzelen om hier opnieuw gebruik van te maken," aldus Kris Claes van VOKA.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.