ZNA checkt antistoffen covid-19 als aanloop risico op spoed en intensieve zorg

Niet minder dan 5.204 ZNA-medewerkers werden getest op antistoffen covid-19. Van hen testte 7,6% positief, nauwelijks meer dan de algemene bevolking. De Universiteit Antwerpen gaat na of bepaalde afdelingen (spoed, intensieve zorg) harder werden getroffen om eventueel een en ander bij te sturen.

Om de blootstelling van ziekenhuispersoneel gedetailleerd in kaart te brengen en maatregelen te verfijnen, slaan ZNA en de Universiteit Antwerpen de handen in elkaar. Het onderzoek wil blootleggen of bepaalde afdelingen (spoed, intensieve zorg) harder werden getroffen, zodat de maatregelen daarvoor kunnen bijgestuurd worden.

Fons Duchateau, voorzitter raad van bestuur ZNA: “Goed zorgen voor patiënten begint bij zorgen voor je medewerkers. Daarom hebben de ruim 6700 personeelsleden van ZNA zich gratis kunnen laten testen. Zo kan ZNA heel gericht het gebruik van beschermingsmiddelen verfijnen waar nodig. Ik ben zelf in het ziekenhuis opgenomen wegens covid-19, en besef meer dan ooit hoe belangrijk de juiste bescherming is.”

Sommige afdelingen harder getroffen?

Om gedetailleerde cijfers per afdeling te verzamelen, worden de testresultaten wetenschappelijk verwerkt in samenwerking met het team van professor Pierre Van Damme van de Universiteit Antwerpen.

Dr. Christiane Brands, infectiologe en medisch diensthoofd Algemene Inwendige ZNA: “De test maakt deel uit van het risicomanagement van ZNA. We zijn dan ook erg blij met de grote respons. In het belang van onze patiënten en medewerkers hebben we ons altijd gehouden aan de overheidsrichtlijnen qua bescherming. Daarom zijn we heel benieuwd naar het aantal besmettingen per dienst, zodat we kunnen bijsturen waar nodig."

"Door de grootte van ZNA hebben de uitgebreide bevragingen bij de bloedafnames ook veel informatie opgeleverd. Die gaan we gebruiken ten dienste van de zorgverleners en patiënten. Deze resultaten zijn ook nuttig voor andere ziekenhuizen.”

Dr. Reinout Naesens, microbioloog ZNA: “Dankzij de samenwerking met de UA sluiten we aan bij een wetenschappelijke wereldspeler op vlak van infectieziekten en immuniteit. Zo kunnen de gegevens ook in volledige confidentialiteit geanalyseerd worden. We bekijken momenteel of we in de nabije toekomst een vervolgonderzoek opzetten.”

> Lees ook: Coronavrees spant kroon op spoed

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.