Zorgnet-Icuro waarschuwt voor projectstaffing als ontwrichtend businessmodel in de zorg

Met betere loon- en arbeidsvoorwaarden lokken interimbureaus steeds meer zorg- en verpleegkundigen weg uit vast dienstverband. Zorgnet-Icuro, de koepel van de Vlaamse zorginstellingen, trekt daarom aan de alarmbel en waarschuwt voor de stijgende kosten die aan het nieuwe businessmodel zijn verbonden. "Patiënten en bewoners dreigen de dupe te worden", waarschuwt de organisatie. Vorige week signaleerde Margot Cloet (Zorgnet-Icuro) dat ook al in De Specialist en Medi-Sfeer.

Uitzend- en projectkantoren rekruteren zeer actief bij zorg- en verpleegkundigen met een vast contract. Met aantrekkelijke loonsvoorwaarden en heel wat extralegale voordelen zoals een wagen en een tankkaart, proberen ze hen te overtuigen om de overstap te maken.

Ziekenhuizen en andere zorginstellingen zijn door het aanhoudende personeelstekort op hun beurt genoodzaakt om toch te werken met uitzendkrachten en projectverpleegkundigen. Maar het kostenplaatje komt op anderhalf tot twee keer zo veel, waarschuwt Zorgnet-Icuro, dat zich sterk kant tegen de ontwrichtende praktijk.

"Het belastinggeld moet ingezet worden in de zorg zelf en niet om de winstmarges te spekken van de kantoren die hier een gigantisch gat in de markt hebben ontdekt", zegt gedelegeerd bestuurder Margot Cloet. "De overheid moet hier paal en perk aan stellen, ook Europa, want het probleem gaat verder dan onze landsgrenzen."

Zorgnet-Icuro staat samen met verschillende partners in gesprek met Federgon, de federatie van private arbeidsbemiddelaars en hr-dienstverleners. Maar die gesprekken hebben tot nog toe niets opgeleverd. "Ze hebben geen oren naar onze verzuchtingen", hekelt de zorgorganisatie.

Maar volgens Federgon schiet de zorgsector zichzelf in de voet door in tijden van groot personeelstekort instrumenten als projectsourcing te willen uitsluiten. Dat systeem biedt net meer flexibiliteit voor de werknemer. "Zij willen zelf aan het stuur van hun loopbaan zitten en bepalen zelf wanneer, hoeveel en waar ze werken", zegt Federgon.

Bovendien vraagt ook vakbond ACV Puls aan federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om dringend een verbod op te leggen aan dit "projectpersoneel" in alle zorgsectoren. "De duurzame weg naar meer personeel en een lagere werkdruk in de zorg zijn betere loon- en arbeidsvoorwaarden, niet onzekere statuten", klinkt het.

ACV Puls organiseert op dinsdag 31 januari dan ook een nationale betoging voor meer personeel, betere lonen en meer investeringen in zorg, welzijn en cultuur.

Lees ook: Vandenbroucke bezorgd om toenemende inzet van zorgpersoneel via onderaanneming

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Mevr Verlinden

    16 januari 2023

    Kan je de verpleegkundigen ongelijk geven? Margot Cloet van Zorgnet-Icuro zou beter eens de hand in eigen boezem steken of misschien nog veel beter zelf de handen uit de mouwen. Vergeet niet dat elke zorgactor een businessmodel heeft! Hilde Crevits opende ook een onderzoek naar het thuisverplegingsbedrijf Altrio, daar hoor je totaal niets meer van. Als oplossing worden ook buitenlandse verpleegkundigen naar hier gehaald, alsof dit geen extra kosten met zich meebrengt en patiënten of bewoners de dupe zijn. Veel betere loon-, opleidings- en arbeidsvoorwaarden zijn hier zeker aan de orde. Er schort meer aan de top dan aan de basis! Zolang de basis niet meer betrokken wordt in het zorgbeleid zijn we richting koers naar een echt zorginfarct, daar waarschuw ik voor.