Engeland: ziekenhuisartsen weer in staking

Duizenden ziekenhuisartsen in Engeland zijn vandaag begonnen met een vierdaagse staking om een beter salaris te eisen in het licht van de hoge inflatie. Het is de zoveelste staking die de noodlijdende NHS treft.

De staking gaat uit van de 'junior doctors', die zowat de helft van de ziekenhuisdokters uitmaken in Engeland en de voorbije maanden het aantal stakingen fors hebben opgevoerd. Hun vorige actie dateert van half juli. De staking ging vrijdag om 7 uur plaatselijke tijd van start en duurt nog tot dinsdagochtend.

Het artsensyndicaat BMA beweert dat deze artsen in reële termen 26% van hun salaris zijn kwijtgeraakt sinds 2008, toen er bezuinigingen werden opgelegd aan de gezondheidszorg als onderdeel van het besparingsbeleid. De vakbond roept op tot een loonsverhoging van 35%, waartegen de conservatieve regering zich verzet.
Nu de inflatie de koopkracht in het Verenigd Koninkrijk ondermijnt, zijn er zowel door verpleegkundigen, artsen als ambulancepersoneel stakingen gehouden.

Volgens cijfers van de National Health Service (NHS) moesten sinds december 2022 in Engeland bijna 835.000 medische afspraken worden uitgesteld vanwege de verschillende stakingsacties. Een aantal dat met de huidige staking boven het  miljoen zal uitkomen.

In totaal wachten zo'n 7,6 miljoen mensen in Engeland op een behandeling, ondanks beloftes van de regering van Rishi Sunak om de situatie te verbeteren.

> Worden Duitse artsenpraktijken tot op het bot wegbezuinigd?

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.