Technologiebeurs CES dinsdag van start in Las Vegas

De technologiebeurs CES gaat dinsdag weer van start in de Amerikaanse stad Las Vegas. Net zoals de voorbije edities investeerde het Waalse exportagentschap Awex er in een stand. Sinds 2018 investeert het Vlaamse exportagentschap Flanders Investment & Trade (FIT), net als het Brusselse hub.brussels, niet langer in een groepsstand op de beurs. 

Elk jaar vindt in januari de Consumer Electronics Show plaats in Las Vegas. Ook nu weer maakt de stad in de Mojavewoestijn zich op voor de grootste techbeurs ter wereld: die vindt plaats vanaf 9 tot en met 12 januari met zowat 3.500 exposanten.

Voor deze editie zakt een twintigtal Belgische bedrijven af naar de Verenigde Staten. Sinds 2018 investeert het Vlaamse exportagentschap Flanders Investment & Trade (FIT), net als het Brusselse hub.brussels, niet langer in een groepsstand op de beurs. Hun Waalse tegenhanger Awex doet dat wel nog, voor de zesde keer in zeven jaar.

Het zijn dan ook vooral Waalse bedrijven die van de partij zijn: dertien start-ups en kmo's nemen via Awex deel, waarvan negen voor de eerste keer. Het gaat om ondernemingen uit verschillende sectoren: van oplaadtechnologie voor elektrische auto's en medische toepassingen, tot beeldverwerking en kunstmatige intelligentie (AI).

Imec

Er zijn wel vijf Vlaamse bedrijven die op eigen houtje deelnemen aan CES. Het gaat onder andere om het Leuvense onderzoekscentrum Imec (wel zonder eigen stand) en zijn spin-off Micledi Microdisplays. Die laatste ontwikkelt microbeeldschermen voor augmentedrealitybrillen. Daarnaast zijn de Antwerpse bedrijven Moonbird (ademhalingstool) en Nobi (slimme lampen voor de zorgsector), en het Gentse Custo (slimme pakketbrievenbussen) van de partij.

FIT blijft naar eigen zeggen "elk jaar wikken en wegen" of een Vlaamse groepsstand op CES nuttig is en benadrukt dat Vlaamse bedrijven ook individuele steun kunnen krijgen. Voorlopig blijft het agentschap mikken op "niche-evenementen" die meer gericht zijn op contacten tussen bedrijven onderling. Zo zal het Vlaamse gewest eind februari wel van de partij zijn op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona, een van de belangrijkste telecombeurzen.

De CEO van organisator CTA, Gary Shapiro, zal op de eerste dag van CES de Waalse stand officieel inhuldigen. Ook onder anderen de Belgische ambassadeur in de VS, Jean-Arthur Régibeau, en de Belgische consul-generaal in Los Angeles wonen die ceremonie bij. De Belgische diplomatieke vertegenwoordigers nemen ook deel aan andere evenementen, zoals 'Belgian Beer Time', een netwerkevent op de stand van Awex met 200 à 250 genodigden.

Daarnaast staan voor de Waalse bedrijven onder meer nog ontmoetingen met ondernemingen uit de Franstalige Canadese provincie Québec op de agenda.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.