Naar een Europees label voor medische apps?

Het toenemende gebruik van medische applicaties vereist een absoluut vertrouwen in de kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid ervan. Maar hoe kunnen deze applicaties worden beoordeeld op elk van deze cruciale aspecten? Een geloofwaardig kwaliteitslabel zou wel eens het antwoord kunnen zijn.

Verschillende landen in de Europese Unie hebben al een ‘nationaal’ label voor medische apps ingevoerd. In België is het publiek-private platform mHealthBelgium verantwoordelijk voor de evaluatie van deze apps. Maar ook op Europees niveau worden initiatieven ontwikkeld.

Het Label2Enable-project, gesteund door de Europese Commissie, wil een Europees kwaliteitslabel creëren dat specifiek gericht is op medische en gezondheidsapplicaties. Het doel van dit label is om de gelijktijdige invoering van betrouwbare apps van hoge kwaliteit in verschillende EU-landen te vergemakkelijken.

Om tot een geloofwaardig en breed gedragen label te komen, peilt Label2Enable momenteel naar de mening van verschillende spelers in de gezondheidszorgsector. 

Ook u kunt bijdragen aan dit project! Er loopt momenteel een enquête in het Engels om uw ervaring en voorstellen te verzamelen. Het invullen van de enquête neemt slechts ongeveer 20 minuten in beslag.

Klik HIER om deel te nemen aan de enquête en uw bijdrage te leveren. 

Dankzij dit Europese label zullen gebruikers van medische apps kunnen profiteren van een betrouwbaarder en veiliger aanbod, waardoor het vertrouwen in deze digitale hulpmiddelen, die essentieel zijn voor de gezondheid, wordt versterkt. Dit is een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van connected health en e-health, die ervoor zorgt dat de normen en kwaliteitscriteria op Europees niveau worden geharmoniseerd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.