Europese zorg- en gezondheidssector klaagt in Brussel personeelstekorten aan

Een mars van Europese personeelsleden uit de zorg- en gezondheidssector is vrijdag door Brussel getrokken van het Madouplein naar het Schumanplein. De Europese Federatie van ambtenarenvakbonden (PSU) eist dat Europa dringend de groeiende personeelstekorten aanpakt. Gebeurt dat niet, dan vreest de EPSU dat het zorgsysteem zal instorten.

In de menigte stapten verschillende delegaties uit Nederland, Frankrijk, Spanje, Italië, Kroatië en Roemenië mee. De Belgische vakbonden ACV Plus en ABVV ondersteunden de actie ook. Volgens de Brusselse politie waren er in totaal ongeveer 500 deelnemers. In de stoet droegen de verschillende vakorganisaties spandoeken met opschriften als "Meer van ons is beter voor iedereen", "Onze gezondheid is niet te koop", "Commercialisering schaadt de gezondheid", "F*ck de werkdruk" en "Applaus is niet genoeg".

Hoewel de zorg- en gezondheidssector Europa zich staande hield tijdens de coronapandemie, is er niets veranderd aan de werkomstandigheden van het personeel, kaart de Europese vakbondsorganisatie aan. De lonen liggen te laag, de lange werkuren zijn slopend en vooral het personeelstekort zorgt voor stress. De vakbonden willen dat een job in de zorg- en gezondheidssector opnieuw aantrekkelijk wordt, zodat nieuwe mensen aangetrokken kunnen worden.

"Europa mag niet wachten tot het zorgsysteem in elkaar zakt. De beleidsmakers moeten voldoende overheidsmiddelen vrijmaken en alle besparingsmaatregelen in de sector stopzetten. Om te tonen dat ze lessen hebben getrokken uit de pandemie, moet er nu naar de werknemers geluisterd worden", klinkt het bij de EPSU.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.