Franse stad Nevers zet vliegtuig in tegen artsentekort

De Franse stad Nevers laat per vliegtuig artsen overkomen vanuit Dijon, 150 kilometer verderop. Zo moet het heersende personeelstekort in het plaatselijke ziekenhuis worden aangepakt.

Deze namiddag is de eerste vlucht geland, met aan boord specialisten in de cardiologie, chirurgie, gynaecologie en nucleaire geneeskunde. Dat zegt de zender France Info. De terugkeer zou voor vanavond zijn.

De inzet van het kleine vliegtuig kost 5.200 euro voor een heen- en terugvlucht. Veel geld, maar aanzienlijk minder dan een beroep doen op artsen van uitzendbureaus, zegt burgemeester Denis Thuriot aan de krant Le Figaro. De pendelvlucht moet voortaan eens per week of elke twee dagen uitvliegen. Mogelijk kan het vliegtuig naast artsen ook andere personeelsleden en gewone passagiers vervoeren, om kosten te drukken.

Nevers heeft ongeveer 32.000 inwoners en is hooggelegen, waardoor het moeilijk bereikbaar is. Vanuit de dichtstbijgelegen grootsteden is het een lange autorit. Het tekort aan artsen in plattelandsgebieden is een groot probleem in Frankrijk, net als in Duitsland.

De burgemeester relativeert kritiek op de milieubelasting van dit systeem. "Als het om een keuze gaat tussen mensen laten sterven omdat ze geen goede zorg krijgen, of een vliegtuig inzetten, dan is het vliegtuig snel gekozen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.