Inboedel Antwerps ziekenhuis wordt geveild

Op maandag 9 oktober start de veiling van de inboedel van het voormalige Antwerpse ziekenhuis ZNA Stuivenberg. Duizenden items, van ziekenhuisbedden en brancards tot volledige operatiekamers, gaan onder de hamer. Bieden op een lot kan online, via een veilinghuis.

"Het gaat om zaken die interessant zijn voor de zorgsector, maar ook voor zorgopleidingen, organisatoren van evenementen, jeugdverenigingen en particulieren", laat de ziekenhuiskoepel vrijdag weten. ZNA Stuivenberg sloot onlangs de deuren na 138 jaar dienst. De patiënten werden overgebracht naar het nieuwe ZNA Cadix. 

"We willen zo veel mogelijk materiaal een tweede leven geven", zegt Daisy Nysmans, operationeel directeur. "Toestellen die we in bruikleen hadden, worden gerecycleerd voor onderdelen, zoals een CT- en een MRI-scanner. Wat daar niet onder valt, en dat is zowat 80 procent van de inboedel, wordt geveild." 

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat een deel van de inboedel werd gedoneerd aan een ziekenhuis in het oosten van Oekraïne. Die operatie kon niet doorgaan vanwege allerlei technische, juridische, financiële en logistieke redenen. De ziekenhuiskoepel betreurde dat, al is er in de toekomst wel nog een mogelijkheid om materiaal te schenken. Materiaal dat overblijft na de veiling, kan worden geschonken. 

"De ngo die de donatie zou regelen, bleek niet opgewassen tegen de taak", legt woordvoerder Tom Van de Vreken uit. "Daarom ging ZNA na een marktverkenning in zee met veilinghuis Troostwijk, dat de nodige ervaring kon voorleggen." 

Er zou voor de veiling al heel wat interesse zijn uit binnen- en buitenland. Het gaat om rust- en verzorgingstehuizen, beginnende dokters- en kinesitherapiepraktijken en dierenartsen. "Er is zelfs interesse uit onverwachte hoek", besluit Van de Vreken. "Zo hebben mosselkwekers al geïnformeerd naar de wastafels van het mortuarium. Die zijn blijkbaar erg praktisch om mosselen op te kuisen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.