Akkoord UHasselt en KU Leuven over master Geneeskunde in Hasselt

Zowel de KU Leuven als de UHasselt willen in Hasselt een master Geneeskunde organiseren. Beide raden van bestuur gaven al groen licht hiervoor. Het Belang van Limburg bracht het bericht naar buiten. Momenteel kunnen studenten er reeds een bacheloropleiding Geneeskunde volgen. Eerder al hing deze beslissing in de lucht. Toch hangt het niet van de twee rectoren af of de nieuwe master naar Hasselt komt maar van de volgende Vlaamse regering. Voor het zover is, moet er immers nog een wetswijziging worden doorgevoerd.

De gesprekken om de master Geneeskunde naar Hasselt te brengen begonnen een jaar geleden toen rector Luc Sels van de KU Leuven zijn collega-rector Bernard Vanheusden contacteerde met de vraag. "Ik ben vertrokken van de wens van de UHasselt om in geneeskunde te investeren, en van de realiteit van het huisartsentekort in bepaalde regio's", aldus rector Sels.

"We werken een gezamenlijke masteropleiding van drie jaar uit, georganiseerd op de campus van de UHasselt, die met een gezamenlijk diploma wordt afgerond", zo voegt rector Vanheusden toe. "Voor de organisatie van de masteropleiding werken we ook samen met de Limburgse ziekenhuizen en huisartsen en het UZ Leuven. De masteropleiding wordt zo vormgegeven dat ze past binnen ons uniek onderwijsmodel met korte lesperiodes, waarbij studenten lessen volgen in kleine groepen en interactief aan de slag gaan met de inhoud. Studenten die het masterdiploma aan de UHasselt behalen, kunnen instromen in de vervolgopleidingen aan de KU Leuven."

Toch hangt het niet van de twee rectoren af of de nieuwe master naar Hasselt komt maar van de volgende Vlaamse regering. Voor het zover is, moet er immers nog een wetswijziging worden doorgevoerd waardoor de UHasselt de onderwijsbevoegdheid krijgt om een gezamenlijke masteropleiding geneeskunde aan te bieden met een Vlaamse instelling. Daarnaast moeten ook de nodige budgetten worden voorzien.

> Dan toch master geneeskunde UHasselt?

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.