Delegatie ouderen protesteert bij CM-hoofdkwartier tegen uitspraken Van Gorp

Een veertigtal mensen, onder wie verschillende 80-plussers, heeft geprotesteerd voor het CM-hoofdkwartier in Brussel. Op initiatief van de christelijke beweging Sant'Egidio uitten ze hun verontwaardiging en bezorgdheid over recente uitspraken van CM-voorzitter Luc Van Gorp. "Duw ouderen niet naar de uitgang", luidt het.

Maandag stelde Van Gorp in een interview met Het Nieuwsblad een "radicaal andere aanpak" van de toenemende vergrijzing voor. Wie levensmoe is, moet de mogelijkheid krijgen om uit het leven te stappen, stelde hij. Zijn uitspraken brachten een hevig debat op gang. 

Volgens Sant'Egidio suggereerde Van Gorp dat zijn voorstel een manier was om kosten te verminderen. "Dat zijn vergaande ideeën waar zelfs de euthanasielobby zich voor hoedt", zegt woordvoerder Jan De Volder. "Euthanasie voorstellen als een manier om kosten te besparen, is verschrikkelijk." 

Dat die suggestie komt van een mutualiteit met een christelijke stempel vindt Sant'Egidio des te onaanvaardbaarder. "De dood heeft geen duwtje nodig", klinkt het. "Het zou de prioriteit moeten zijn van een ziekteverzekering om het broze leven te ondersteunen."

Ook over de vergelijking met stinkend vlees in het interview is de organisatie niet te spreken. "Dat zijn vergelijkingen waar men zich zelfs in Café Hemelrijk na heel wat glazen te veel op voor hoedt", aldus Sant'Egidio in een persbericht. "Hoe voelen ouderen zich erbij om met stinkend vlees te worden vergeleken?" 

Het stoot de christelijke beweging ook tegen de borst dat Van Gorp die woorden of delen van zijn uitspraken niet heeft teruggenomen. Volgens woordvoerder De Volder wil de CM-voorzitter evenwel naar hen luisteren en heeft hij de actievoerders uitgenodigd voor een gesprek.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Wilfried TAVERNIERS

    13 april 2024

    ik ben nu 85 ( bijna 86) . -Misschien zou men als verantwoordelijke voor onze gezondheidszorg eens kunnen nagaan waar onze mutualiteiten al het geld vonden in hun bestaan.
    Is dit niet ten koste van de zorg zelf gebeurt? werd het verzamelde geld gebruikt in het zorgsisteem of hoeveel van dit zorggeld werd gebruikt om 'gaten' te dichten?
    Na het opsoeperen van spaargeld moeten de ouderen opdraaien voor politieke blunders.
    'Hier stoppe ik en dichte een ander.....' Wilfried