Europese begrotingsregels: "België kan scholen en ziekenhuizen niet financieren"

Met nog drie weken te gaan voor de eindstemming over de nieuwe Europese begrotingsdiscipline waarschuwt The European Economic and Social Committee (EESC) voor de "verwoestende" gevolgen voor België en zijn behoefte aan groene en sociale investeringen, meldt Le Soir.

Op 22 april wordt er gestemd over de nieuwe begrotingsregels van de EU. Voor de EESC wordt dit een nieuw "korset" dat de lidstaten zal verplichten om hun tekorten en schulden opnieuw in de gaten te houden - het mechanisme is in de koelkast gezet sinds 2020 en de covidepandemie.

De nieuwe begroting zal België, een van de landen met de zwaarste schuldenlast op het oude continent, ernstig benadelen, waarschuwt de organisatie: "België zou elk jaar minimaal 2,6 miljard euro en maximaal 7,5 miljard euro moeten investeren in zijn sociale infrastructuur om aan de behoeften van zijn bevolking te voldoen. Door de begrotingsdiscipline zal België daarentegen 2,5 miljard euro per jaar moeten bezuinigen".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.