Vandenbroucke kondigt geleidelijke afschaffing supplementen VT's aan

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke kondigde donderdag tijdens de plenaire zitting van de Kamer van Volksvertegenwoordigers aan dat hij de supplementen voor begunstigden van de "Verhoogde Tegemoetkoming" (VT's) geleidelijk zou afschaffen.

Twee Koninklijke Besluiten in die zin zullen binnenkort gepubliceerd worden, zei hij in antwoord op een vraag van parlementslid Hervé Rigot (PS) over de laatste Solidaris-barometer. Het ene slaat op de geneeskunde, het andere op de tandheelkunde.

Het eerste verbod treedt in werking op 1 januari 2025. Het voorziet in een verbod op supplementen in de algemene geneeskunde en tandheelkunde, in het bijzonder voor preventieve mondzorg. In totaal gaat het om 50% van de tandheelkundige diensten.

In de geneeskunde zal dit eerste verbod gelden voor mensen die recht hebben op het leefloon, ouderen die beschermd worden door "Inkomensgarantie voor Ouderen" (GRAPA) en kinderen met een handicap. Volgens schattingen zal dit ongeveer de helft van de begunstigden van de VT's zijn.

In de tandheelkunde zal het verbod toegankelijk zijn voor alle patiënten die recht hebben op een VT voor bepaalde diensten, waaronder alle preventieve diensten.

Vervolgens zal vanaf 2026 het supplementenverbod in de geneeskunde worden uitgebreid tot alle VT's, met inbegrip van patiënten van wie het huishoudinkomen een bepaald plafond niet mag overschrijden.

Tot slot zal een supplementenverbod voor alle diensten die door het Riziv worden terugbetaald in twee fasen worden ingevoerd, met het oog op een totaal supplementenverbod tegen midden 2026.

Het kabinet van de minister heeft aangegeven dat de exacte deadline juli 2026 is.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.