AZ Alma houdt kookworkshops voor oncopatiënten

In de gezellige en huiselijke sfeer van het inloophuis Huyse Nestelt in de Roze te Eeklo maakt diëtist Amber De Schepper van AZ Alma wisselende gerechtjes klaar, samen met patiënten met kanker en hun mantelzorgers. ‘Smakelijk samenzijn’ wordt gefinancierd door Stichting tegen Kanker en helpt om patiënten met kanker weer meer smaak te doen krijgen in eten.

“Ik wil zoveel mogelijk genieten, daar hoort ook lekker eten bij”, zegt één van de deelnemers.

Patiënten met kanker ervaren naast fysieke klachten ook aanzienlijke psychosociale gevolgen van hun ziekte. Smaakstoornissen, angstgevoelens en depressie zijn maar enkele oorzaken die kunnen leiden tot verminderde eetlust of zelfs ondervoeding.

“In de strijd tegen kanker is een gezonde voeding nochtans belangrijk”, zegt dokter Muriel Thienpont, oncoloog in AZ Alma. “Het samen met familie en vrienden kunnen genieten van een gezellige maaltijd bevordert ook het psychosociaal welzijn. Het project ‘smakelijk samenzijn’ heeft tot doel de maaltijdbeleving van patiënten met kanker te verbeteren en een positieve impact te hebben op de eetlust, voedingsinname en algehele kwaliteit van leven van de mensen met kanker en hun naasten.” T

Tijdens kookworkshops en gemeenschapsdiners onder begeleiding van een diëtist uit AZ Alma, wordt naast aangepaste recepten ook aandacht besteed aan de sociale context en beleving. “Dat is prima zo”, zegt Hildegard Mortier uit Bellem, die sinds mei vorig jaar een kankerbehandeling ondergaat. “Ik ben alleenstaande, daarom kwam ik hier in Huyse Nestelt even kijken, op zoek naar lotgenoten. Ik voelde me hier onmiddellijk op mijn gemak en vond hier al goede vrienden. De kooksessies spraken me onmiddellijk aan, ik ben tuk op nieuwe gerechten.”

Dit jaar zijn er nog zes kooksessies ‘smakelijk samenzijn’ in Huyse Nestelt, Roze 150 te Eeklo. De data zijn: 9 juli, 6 augustus, 17 september, 15 oktober, 12 november en 10 december.

Deelnemen is gratis voor patiënten met kanker en hun mantelzorgers, maar inschrijven is verplicht. Dat kan bij diëtist Amber De Schepper zelf: amber.deschepper@azalma.be – 09 310 14 64.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.