171 klachten tegen Nederlandstalige artsen bij Toezichtscommissie

De federale commissie die onder meer artsen, tandartsen, verpleegkundigen en kinesitherapeuten een praktijkverbod kan opleggen, kijkt een jaar na de installatie aan tegen 470 onbehandelde klachten. “Daar zijn ook dringende dossiers bij”, zegt Kamerlid Frieda Gijbels (N-VA).
Sinds 1 juli 2022 zijn de provinciale geneeskundige commissies die controleerden of gezondheidszorg naar behoren werd uitgevoerd, via de Kwaliteitswet vervangen door de Toezichtscommissie. 

Uit cijfers van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) blijkt dat er 632 dossiers openstaan, aldus Frieda Gijbels (N-VA) in Het Belang van Limburg. Daarvan zijn er 162 behandeld. Vooral het aantal klachten over artsen springt in het oog: 171 voor de Nederlandstalige kamer van de commissie, waarvan er 34 zijn afgehandeld. In de Franstalige kamer zijn er dat 51, waarvan er 11 zijn afgehandeld. Maar ook over tandartsen noteert de commissie heel wat klachten: 52 bij de Nederlandstaligen en 32 bij de Franstaligen. Bij die laatsten valt ook het aantal klachten over illegale uitvoering van het zorgberoep op. Ook over verpleegkundigen wordt er vaak geklaagd.

Gijbels klaagt aan dat er 470 onbehandelde dossiers op tafel liggen en daarbij zouden er ook heel wat dringende zijn. "Zo heb ik uit verschillende bronnen een signaal gekregen over een slecht functionerende specialist. Het ziekenhuis heeft er voorlopig voor gezorgd dat die niet kan opereren, maar wil graag een officiële regeling. Intussen moeten ze daar wel wachten op het oordeel van de commissie.” De commissie kan verschillende maatregelen nemen. Dat varieert van een seponering, over de aanstelling van een deskundige tot een melding aan het parket. De zwaarste sanctie is een praktijkverbod.

Er een aparte website komen voor de Toezichtscommissie, maar die is een jaar na de start nog altijd in de maak, geeft Gijbels nog aan. Patiënten weten vaak niet waar ze met een klacht terechtkunnen en de procedure bij de Orde is ondoorzichtig, heet het nog.

“De start van de nieuwe Toezichtscommissie is niet perfect verlopen”, geeft een woordvoerder van Vandenbroucke toe in Het Belang van Limburg. “Het vraagt tijd alvorens die commissie op volle kracht draait. De website zal binnenkort klaar zijn zodat mensen weten waar ze terechtkunnen. De wet op de patiëntenrechten is trouwens onlangs voor het eerst in 20 jaar gemoderniseerd.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.