'Accountability' rode draad doorheen betoog Maggie De Block, Pedro Facon, Jo De Cock

Accountability of rekenschap afleggen voor wat we met onze middelen doen in de gezondheidszorg. Dat woord kwam telkens terug op het eresymposium voor Marc Moens. Mocht er binnenkort een regering komen, dan zal elke cent voor gezondheidszorg duidelijk drie keer worden omgedraaid. Besparingen hijgen in haar nek.

Maggie De Block liet noteren: "De middelen zijn schaars voor innovatie. 30 miljard voor onze gezondheidszorg lijkt veel, maar als je ziet wat we er allemaal mee moeten doen, is het een uitdaging. Ik ben er daarom voorstander van om minimaal een deel van de wettelijke groeinorm te besteden aan innovatie."

"De voorbije legislatuur namen we veel maatregelen om innovatieve geneesmiddelen terug te betalen voor onze patiënten. Zo vonden we als een van de eerste landen geld voor de immunotherapie, maar ook voor de behandeling van hepatitis C. We hebben alle Unaids-aanbevelingen kunnen omzetten met hiv- en aidsremmers. Er is de NIP-test. Zovele zaken zijn veranderd, maar het blijft een uitdaging omdat het huidige terugbetalingsmodel zijn grenzen kent."

Dat iedereen verantwoord met de publieke middelen omspringt en nagaat wat met die middelen bereikt wordt. Opnieuw verwijs ik naar het KCE-rapport over materniteiten: aan die sector besteden we te veel terwijl er elders tekorten zijn. Het zou schuldig verzuim zijn als we niets doen met dat rappport. Iedereen draagt daar  verantwoordelijkheid. We moeten kritisch zijn voor andermans en voor onze eigen rol, en de samenwerking in de gezondheidszorg verbeteren.

Strenger optreden tegen valsspelers

"We kunnen nog vooruitgang boeken door nog een betere samenwerking tussen onze gezondheidsadministraties, een modernere rol voor onze ziekenfondsen, en patiënten helpen om hun gezondheid mee te managen. Tegen valsspelers moeten we strenger optreden. De beroepsverenigingen nog meer laten nadenken over de beste besteding van de middelen. We willen meer transparantie op alle niveaus omdat we alleen zo duurzame vooruitgang kunnen boeken."

Minister De Block richtte zich tot slot rechtstreeks tot de laureaat met de volgende woorden: "Marc, je hebt in je carrière al 28 ministers van Volksgezondheid versleten. Het had er al eentje meer kunnen zijn als we een nieuwe regering hadden, maar wie weet dat we verlengingen spelen en ik je 28ste zal blijven. Laat ons vooral hopen dat er snel een nieuwe regering komt zodat de volgende minister van Volksgezondheid het werk kan voortzetten. Ik ben er zeker van dat Marc Moens nog een schaars moment zal vinden om die ook op de hoogte te brengen."

> Lees ook: "Tariefzekerheid mag geen virtuele realiteit worden"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.