Annick Poncé neemt directeursfunctie Pedro Facon waar op Volksgezondheid

Nu algemeen directeur FOD Volksgezondheid Pedro Facon zich volop gestort heeft op zijn bezigheden als coronacommissaris, heeft Annick Poncé al enkele maanden het roer overgenomen als waarnemend directeur. Ze komt zeker niet uit het niets met haar 15 jaar ervaring aan het hoofd van de afdeling Ziekenhuisfinanciering op de teller.

In het voorwoord van het jongste nummer van het e-Zine BeCare legt ze uit wat die wissel van de wacht inhoudt, met eerst een blik op wat Pedro Facon verwezenlijkte: "Sinds het begin van de pandemie wijdde Pedro Facon zich aan het beheer van de gezondheidscrisis. Als secretaris van de Interministeriële Conferentie voor Volksgezondheid (IMC) nam hij deel aan de vergaderingen met alle ministers van Volksgezondheid. Hij speelde ook een leidende rol in het Hospital & Transport Surge Capacity Committee (HTSC), dat bestaat uit vertegenwoordigers van alle autoriteiten, het ministerie van Defensie, ziekenhuisfederaties en deskundigen."

"De laatste maanden is hij als voorzitter van dit comité zeer actief geweest in de opvolging van de situatie in de ziekenhuissector. Om zich volledig op de crisis te kunnen toeleggen, vertrouwde hij mij begin maart het waarnemend management van het DG Gezondheidszorg toe. Een functie die ik sinds zijn vertrek als coronacommissaris officieel blijf vervullen."

Zuurstof voor ziekenhuizen

Poncé was in het verleden onder meer verantwoordelijk voor administratieve vereenvoudiging en ze bekwaamde zich ook in gezondheidseconomie.

"Met 15 jaar ervaring aan het hoofd van de afdeling Ziekenhuisfinanciering neem ik nu het roer over om alle diensten van de directie te leiden" vervolgt ze. "De afgelopen maanden werkte het DG Gezondheidszorg hard om de gevolgen van de Covid-19-crisis in te dijken. Verschillende maatregelen werden genomen, met name ter ondersteuning van de ziekenhuisactiviteiten. Er is een uitzonderlijke financiering van twee miljard euro aan de ziekenhuizen toegekend om de crisis het hoofd te bieden/"

"Andere maatregelen worden momenteel uitgevoerd: het witte-jassenfonds, het sociaal akkoord, de hervorming van de financiering in het kader van de meerjarige begrotingsstabiliteit en de hervorming van het ziekenhuislandschap in verband met de netwerken. De agenda zal op korte termijn dus erg gevuld zijn om de ziekenhuizen van de nodige zuurstof te voorzien."

Poncé betuigt tot slot haar dank aan de ziekenhuisdirecties, de zorgverleners en het personeel voor hun niet-aflatende inzet om de patiënt steeds centraal te stellen tijdens deze Covid-19-crisis.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.