AZ Alma na drie opeenvolgende agressiegevallen: "Dit moet stoppen!"

Na drie gevallen van (zware) verbale en vooral lichamelijke agressie op vijf dagen tijd op de  dienst Spoedgevallen trekt AZ Alma aan de alarmbel. "We willen meer respect voor onze zorgverleners, zodat die op een veilige manier hun werk kunnen doen. Het agressiebeleid werd opnieuw geactiveerd en een actieplan wordt opgesteld, want zo kan het niet langer!"

"AZ Alma duldt geen agressie in het ziekenhuis", zo begint de ferme reactie. "AZ Alma luidt de alarmklok en heractiveert het agressiebeleid dat voor het ziekenhuis werd uitgeschreven in een actieplan. De onmiddellijke reden daartoe zijn drie gevallen van agressie op de dienst Spoedgevallen op één week tijd."

Escalatie

Een eerste geval was vorige week woensdag toen een patiënt verbaal en lichamelijk agressief werd en uit de spoedbox wegliep. De patiënt verschanste zich op het ziekenhuisterrein, maar werd uiteindelijk door de politie gevat.

Het tweede en ergste geval speelde zich zaterdag af: een spoedverpleegkundige, met meer dan 35 jaar dienst op de teller, werd in de rug aangevallen door een patiënt, die hem op de grond duwde en dan op zijn hoofd en zijn lichaam begon te schoppen. Even dreigde de patiënt te steken met de schaar, die uit de schort van de verpleegkundige was gevallen, maar een andere patiënt kon de aanvaller tot bedaren brengen. De verpleegkundige liep tal van verwondingen op, is mentaal zeer zwaar aangeslagen en enkele dagen werkongeschikt. De politie kwam ter plaatse en stelde een proces-verbaal op.

En zondag werd een andere verpleegkundige door een patiënt in een wurggreep genomen, andere verpleegkundigen konden hem bevrijden. Ook hier kwam de politie tussenbeide.

Actieplan

“Dit kan helemaal niet”, zegt verpleegkundig en paramedisch directeur Annabell Verhaegen. “We stelden de jongste tijd al vaker vast dat de verbale agressie bij bezoekers en patiënten is toegenomen, maar nu escaleerde zich op een week tijd tot drie gevallen van lichamelijke agressie. We zaten al samen met de verantwoordelijken van onze Spoedgevallendienst om een actieplan op te stellen en uit te rollen. Dit moet stoppen, dit is niet te tolereren: al onze hulpverleners, die dag en nacht klaar staan, moeten respect krijgen en op een veilige manier hun werk kunnen doen.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.