AZ Maria Middelares: zelfrijdend busje komt zo

Het AZ Maria Middelares geeft meer details over de zelfrijdende bus die eerder al aangekondigd werd om de afstand tot een bus- en tramhalte te overbruggen. Het busje heeft een capaciteit van acht passagiers.

Het AZ Maria Middelares in Gent legt nog voor 2020 een zelfrijdende bus in om de afstand tot een bus- en tramhalte te overbruggen. Het elektrische busje 'Olli' zal zowat 600 meter overbruggen.

Het zelfrijdend busje legt een verkeersluw traject af tussen tramhalte 'AZ Maria Middelares-Maalte' en de ingang van het ziekenhuis. Het busje is van Amerikaanse makelij, de producent is LM Industries Group. Voorzien van LIDAR-sensoren en radars heeft de shuttle op elk moment een zicht op de omgeving.

De veiligheid is "maximaal gegarandeerd", zegt het ziekenhuis. In de beginfase zal evenwel steeds een begeleider meerijden om passagiers vertrouwd te maken met de technologie.

Vandaag is het al mogelijk gebruik te maken van een bemande pendelbus op weekdagen tussen 7.30 en 17.30 uur. Steeds vaker klinkt de vraag van patiënten en bezoekers om deze dienstverlening uit te breiden zodat ze er ook ’s morgens vroeg, ’s avonds tot na de bezoekuren en in het weekend gebruik van kunnen maken.

“Ons bewust van deze vraag gingen we al bij de planning van de nieuwbouw in gesprek met De Lijn, in de hoop een aftakking van het traject van de bus of een busje dat aansluit op de halte op de Kortrijksesteenweg te realiseren. Recent is echter gebleken dat dit de komende jaren niet aan de orde is. Vandaar dat we nu zelf op zoek zijn gegaan naar een duurzaam alternatief met uitgebreide rijtijden”, klinkt het bij ir. Christophe Mouton, algemeen directeur.

Het ziekenhuis schreef een bestek uit voor een elektrisch zelfrijdend busje dat beantwoordt aan de hoogste veiligheidsnormen.

> Lees ook: az-maria-middelares-gent-wil-autonome-busjes-inzetten

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.