Belgische Vereniging Voorzitters Medische Raden: quo vadis?

Iets meer dan 9 maanden geleden organiseerde de Belgische Vereniging van Voorzitters van Medische Raden (BVVMR) haar presentatiesymposium. Wat heeft de zwangerschap opgeleverd? Dr. Bejjani, initiatiefnemer van het project, blikt terug op het geleverde werk en herhaalt zijn oproep aan alle voorzitters van Medische Raden om lid te worden van de vereniging. Langs Nederlandstalige kant is dr. Henk Vanoverschelde ondervoorzitter.

Het doel van de vereniging was duidelijk, zoals dr. Gilbert Bejjani aangeeft: "Ziekenhuisgeneeskunde wordt vandaag onvoldoende gevaloriseerd en verdedigd. Dat bemoeilijkt de zaak voor ziekenhuisartsen, die kampen met veel meer beperkingen intern voor ambulante diensten die gelijkaardig worden terugbetaald. Dat verklaart ook deels waarom sommigen van hen het ziekenhuis verlaten. Er zijn intra muros wachtdienstverplichtingen, permanenties, hiërarchische relaties met het afdelingshoofd, werktijden in het ziekenhuis...".
Nog steeds lijkt er niet naar ziekenhuisartsen te worden geluisterd. 

"We hebben de statuten van de nieuwe vereniging ingediend, die alle voorzitters van de medische raden van het land  samenbrengen. Deze vereniging wil tweetalig, nationaal, autonoom en onafhankelijk zijn. Tot nu toe hebben 35 voorzitters zich aangesloten. Een nieuw bestuur is gekozen en heeft zijn taken op zich genomen."

Lijst van BVVMR-bestuurders

BAULER Alain    HIS
Boulares Sofiane  ISPPC
Chatzopoulos Charles  Chirec
De Decker Koen  Onze Lieve Vrouw Ziekenhuis Aalst 
Hamoir Véronique  Chwapi
Jonard Paul  CHR Haute Senne Soignies
Lecluyse Katrien AZ Oudenaarde, lid van Ziekenhuis Netwerk Gent (ZNG)
Rousie Céline  Vivalia
Tonijn Turgay  Erasme
Vanoverschelde Henk  Algemeen Ziekenhuis Maria Middelares

De volgende algemene vergadering in april wordt een debatmoment. Er staat ook een kwartaalvergadering van het bestuur gepland. De lidmaatschapsgelden zijn vastgelegd en de bankrekening is geopend. Er is nu een onafhankelijk secretariaat en juridisch advies is goed geregeld. De instrumenten zijn dus aanwezig voor elk constructief initiatief.

"Het governance-debat is van bijzonder belang voor de vereniging en natuurlijk ook voor anderen. We herhalen ook onze oproep aan alle voorzitters van Medische Raden om lid te worden van de vereniging (mail naar bvvmr.abpcm@gmail.com)."
Eerste actie hoofdartsen: sanctie of niet?
De vereniging stuurde al een brief naar het kabinet van de minister over het wetsontwerp diverse bepalingen  gezondheid, en meer bepaald hoofdstuk 3, dat de gecoördineerde wet van 10 juli 2008 over ziekenhuizen en andere zorginstellingen wijzigt. 

"Het verzoek van de BVVMR luidt dat het evenwicht tussen de prerogatieven van de medisch directeur en die van de medische raad volledig moet worden gerespecteerd. Concreet wenst de BVVMR dat de afwijking van artikel 137 van de wet op de ziekenhuizen uit de tekst van het voorontwerp dat ter bespreking voorligt, wordt geschrapt en dat in de voorbereidende werkzaamheden duidelijk wordt bevestigd dat het om een sanctie gaat, zodat het advies van de medische raad moet worden ingewonnen (artikel 137 handelt over de sancties van ziekenhuisartsen, n.v.d.r.)."

"Dat doet geenszins afbreuk aan de prerogatieven en actiemogelijkheden van de medisch directeur. Hij wordt geenszins beperkt in zijn bevoegdheid. Anderzijds biedt overleg met de medische raad, in overeenstemming met de balans van ziekenhuisbestuur, wel de mogelijkheid tot extra inzicht in de casus, wat kan leiden tot een waarschuwing in het belang van de zorgkwaliteit en dus van de patiënt. Deze raadpleging maakt het ook mogelijk om elke schending van de beginselen van gelijkheid en non-discriminatie te vermijden", aldus de medeondertekenaars dr. Charles Chatzopoulos, voorzitter, en dr. Henk Vanoverschelde, vicevoorzitter van de BVVMR.

"De minister wees erop dat de aldus aan de medisch directeur verleende bevoegdheden geen sanctiemechanisme inhouden. De BVVMR zal voorstellen om in de toelichting bij de tekst enkele verduidelijkingen op dit punt toe te voegen.  De huidige toelichting voorziet in feite in een afwijking van artikel 137 en suggereert dat hierdoor discussies over de vraag of het al dan niet om een sanctie gaat, kunnen worden vermeden. Als het inderdaad de bedoeling is dat het geen sanctie is, lijkt het nuttig om dat duidelijk te maken en het lijkt ook gepast om te specificeren dat de waarschuwing die men zou geven, niet als precedent kan worden gebruikt in een toekomstige sanctiezaak."

> Medische raden hebben voortaan ook hun "syndicaat"

> Lid worden van nieuwe vereniging voorzitters medische raden?

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.